Inte längre någon Lolita

Karin Wistrand har bott på Lidingö under en stor del av tiden sedan hon slutade sjunga med Lolita Pop. ”Jag trivs jättebra här”, säger hon.
Karin Wistrand har bott på Lidingö under en stor del av tiden sedan hon slutade sjunga med Lolita Pop. ”Jag trivs jättebra här”, säger hon.
Sedan tiden med 80-talsbandet Lolita Pop har Karin Wistrand hyllats för sin personliga sångröst.

I vår sjunger hon poetisk folkrock på en ny skiva med Jeremias Session Band.

För de flesta är hon känd som sångerskan i 80-talsbandet Lolita Pop, som upplöstes på 90-talet. Efter många lugna år med jobb och familj på Lidingö har Karin Wi-strand varit sparsam med framträdanden på pop- och rockscenen.

Hon sjöng för Patti Smith under Polarprisgalan förra året. Och för några år sedan medverkade hon i föreställningen ”Rockens kvinnor” tillsammans med Louise Hoffsten och Marika Lagercrantz.

Hon förklarar att hon väljer sina projekt.

– Allt man gör ska rimma med det man har gjort genom åren. Man har en sorts magkänsla. Det ska vara bra musik, säger Karin Wistrand när vi träffas på konditoriet i Högberga för att prata om den nya skivan.

För några år sedan började gitarristen Staffan Ernestam från dansbandet Sven-Ingvars tonsätta texter av folkpoeten Jeremias i Tröstlösa.

Den första skivan ”Trastland” kom för tre år sedan. Då medverkade ett antal meriterade musiker med ursprung i trakten kring Örebro. En av dem var Karin Wistrand.

– Han frågade mig om jag ville vara med och jag gillade texterna. Jag gillade att det var så gamla ord. Ord som vi nästan inte använder längre, säger hon.

Skivan fick radiolyssnare i hela Sverige att ta till sig de längtansfylla kärlekssångerna av poeten från Närke. De sångbara texterna skrevs ursprungligen på lokalt folkmål. Karin Wistrand berättar att de ofta förknippats med lite mer högstämda visor ackompanjerade på luta.

Men Jeremias Session Band sjunger låtarna på rikssvenska och musiken låter mer i stil med amerikansk folkrock, nästan som Bruce Springsteen.

– På första spelningen vi gjorde var det några äldre människor som blev förvånade över att det var så rockigt, säger hon.

Hennes röst lägger till något viktigt. För utan den skulle det ha riskerat bli gubbrock.

Hon har också hittat en nerv i texterna av den gamle poeten som hon tycker har en särskild kvalitet.

– Han är mästare på att beskriva flyktiga kärleksstunder och minnen, säger Karin.

Bandet spelar för första gången i Stockholm på Södra teaterns bar den 8 maj. Fler konserter i Stockholmsområdet är inte spikade, men bandet hoppas komma ut och spela mer i sommar.

I vår släpper också hennes gamla band Lolita Pop en box med fyra skivor. Det är 15 år sedan bandet stod på scen tillsammans, men den 19 maj i Örebro blir det en återförening på gamla klubben Rockmagasinet där det hela började.

Förra året höll Orup en utsåld konsert på Debaser där han framförde sitt album live från 1988. Då medverkade Karin Wistrand i duetten ”Stanna hos dej”.

Hon funderar lite på att göra något liknande med Lolita Pop och några av deras tidiga album, men är osäkert på vilka chanserna är att det kan bli av.

– Det är svårt att samla alla, säger hon.

Fakta

Uppträder i Stockholm 8 maj

Namn: Karin Wistrand

Ålder: 52 år

Bor: Käppala

Familj: Särbo, tre tonåriga döttrar.

Aktuell med: Albumet ”En kväll i Trastland” med Jeremias Session band släpptes 5 maj. Skivan är inspelad live under en konsert på Conventum i Örebro och innehåller tidigare oinspelade låtar. Gamla bandet Lolita Pop ger även ut en ny cd-box med fyra klassiska album.

På You Tube: Lyssna på ”Serenad”, en av låtarna som Karin Wistrand sjunger med Jeremias Session band.

På scen: Uppträder på Södra Teatern den 8 maj, då Jeremias Session Band gör sin första konsert i Stockholm.