Intervjuer från ett radhus

Kristoffer Triumf har på kort tid skapat en av Sveriges mest populära podcasts – ”Värvet”.

Hans lugna intervju­metod i ateljéstudion hemma i radhuset i Vällingby får kändisarna att bjuda på sig själva ut­över det vanliga.

Det har nästan blivit något mytomspunnet kring ”Värvet”, podcasten som drivs av Kristoffer Triumf sedan i mars i år. I Värvet intervjuar han kända personer med deras jobb som utgångspunkt.

Han har gjort sig känd för sina långa intervjuer, något som han själv tycker har blivit en brist i media. Och det är just den biten som gjort Värvet så speciellt – att folk faktiskt får tala till punkt utan att känna sig stressade.

Han spelar in programmen hemma i 50-talsradhuset i Vällingby. På gatan finns det tre stora ateljéer, och en av dem tillhör Triumf. Det är där podsändningarna görs.

Ateljén har högt i tak och är täckt av furupanel. Rymden i rummet påminner om en kyrka. Man förstår att de intervjuade känner ett lugn när de kommer in. Att Kristoffer själv är extremt lugn när han intervjuar gör också sitt.

– Det här rummet blir lätt ett vakuum. Inte rent fysiskt, för då kan man inte andas, men just det där att man tappar bort tiden. Jag brukar titta på den stora klockan för att försäkra mig om den verkligen har rört sig under en inspelning, och då kan det ha gått två timmar. Det är nästan meditativt att göra Värvet.

Till en början hade Kristoffer en idé om att programmet skulle ha avund som tema, och att han bara skulle intervjua folk som han var avundsjuk på. Men ganska snart bytte han spår och inriktade sig på kändisar som jobbar med underhållning i stället.

Som nybliven ståuppkomiker ville han passa på att sno idéer och få råd och tips om hur man blir bra.

Det spåret har han också släppt och nu intervjuar han människor han är nyfiken på. Hittills har han sänt 37 program.

Lägger du ner mycket tid på research?

– Ibland, men research är inte alltid av godo, det kan också vara överskattat. Två människor har påverkat mig när det gäller intervjuteknik. Den första är Tomas Andersson Wij. Hans hemlighet är att han bara ställer frågor som han vill veta svaret på.

– Jag brukar tänka över vad jag verkligen vill veta om människan jag ska intervjua. Tror du på gud? Har du gått i terapi?

Den andra personen han nämner som inspirationskälla är radiojournalisten Eric Schüldt.

– Han är ett jävla geni som ställer den enkla frågan: ”Hur började allt för dig?”.

Kristoffer Triumf håller sig själv rätt nedtonad. Men det händer att han kommer in och bjuder på något personligt, så man lär känna honom mer och mer om man följer programmen.

Flera lyssnare har hört av sig och vill höra en intervju med Kristoffer själv.

– Jag berättade i programmet att jag kunde tänka mig ett specialavsnitt med en intervju med mig. Då mejlade Kristian Luuk och anmälde att han ville göra intervjun. Det får han gärna göra, så snart jag nått 15 000 följare på Twitter, har jag sagt.

Kristoffer Triumf spelar in sin hyllade podcast hemma i 50-talsradhuset i Vällingby. Värvet är just nu uppe i cirka 1 850 000 nedladdningar.

Fakta

Var redaktör för filip och fredriks ”Breaking news”

Namn: Kristoffer Triumf.

Ålder: 38 år.

Familj: Frun Malin och sonen Love, 4. Malin har just börjat att sända podcasten Den Blå hästen.

Yrke: Frilansande innehållsmänniska. Var tidigare copywriter och har varit redaktör för Filip och Fredriks program Breaking news.

Aktuell: Driver podcasten ”Värvet” som vann pris som Årets skrattstock på Svenska stand up-galan 2012. Vid Svenska poddradiogalan i år vann ”Värvet” pris som bästa amatörkanal.

Babben har varit gäst.