Isa siktar mot stjärnorna

Mycket av sin attityd har Isa Tengblad fått från dansen, framför allt streetdance. ”Man känner sig cool helt enkelt”, säger hon.
Mycket av sin attityd har Isa Tengblad fått från dansen, framför allt streetdance. ”Man känner sig cool helt enkelt”, säger hon.
Snart 15-åriga Isa Tengblad har just fått ett skivkontrakt i USA. Och det är inte bara en skiva – hon kan se fram emot en karriär under fem år.

– Nu måste vi bara hitta en bra låt till den första singeln. En världshit som ska breaka mig, säger hon.

Många tonåringar drömmar om att bli artister och en plats i program som svenska ”Idol” kan te sig som det högsta uppnåbara målet.

Brommatjejen Isa Tengblad har alltid siktat högre än så. Och nu är hon på väg att bli en superstar. Hon är just hemkommen från Los Angeles med ett fett skivkontrakt med sig i bagaget.

Hon är fortfarande lite jetlaggad när Lokaltidningen Mitt i träffar henne efter sportlovet. Men mest är hon såklart väldigt uppåt över skivkontraktet. Hon har skrivit på ett femårskontrakt med skivbolaget Trauma2 Records, som tidigare har gett ut band som No Doubt, Bush och The Flys. I kontraktet är hon garanterad ett par skivsläpp och att få hjälp med att lanseras internationellt.

Ända sedan hon var två år har hon velat bli artist. Som femåring var hon med i ”Småstjärnorna” och sedan dess har hon varit med i flera olika musikprogram och tävlingar, som Lilla Melodifestivalen till exempel. I somras släpptes hennes debutsingel ”Bomb” som hon har turnerat med.

Nu känner hon sig redo för en internationell karriär.

– Jag har alltid känt att jag inte riktigt passar i Sverige och att det känns för litet här. I USA kan de hjälpa mig till en högre nivå, säger Isa.

Vad är det som gör att du inte passar i Sverige?

– Det är för jantelagigt här. Jag vill nog vara lite av en stjärna, och jag tror min stil passar bättre i USA.

Under veckan i Los Angeles fick hon träffa olika producenter tillsammans med sin svenske producent Marco Rakascan. Nu börjar arbetet med att hitta en låt som kan bli hennes första singel.

– Det gäller att den blir riktigt bra, så det får hellre ta tid än att vi stressar fram det.

Får du vara med och bestämma ­eller är du i händerna på bolaget?

– Jag är noga med att det ska vara texter som passar mig. Det får inte bli för vuxna texter och jag tänker inte sjunga något som jag inte kan stå för.

Hennes pappa har jobbat på det stora skivbolaget Universal, så skivbolagsbranschen är inte något nytt för familjen.

– Han ser till att jag har bra folk runtomkring mig.

Isa säger att allt hon gör är målinriktat. Hon har alltid haft lätt för sig och har till exempel väldigt bra betyg.

Är du inte rädd för att det går för snabbt?

– Det finns många nackdelar med branschen, men jag vet vad man kan trilla dit för. Ibland måste jag bara ta tag i mig själv och tänka efter: ”Gud vad är det som händer”. Man får inte bli blind för det man håller på med, och jag får inte glömma att jag alltid har drömt om det här. Jag går in med inställningen att det ska gå bra, jag kan inte tänka på något annat sätt.

Du verkar ha en massa skinn på näsan, trots att du är så ung.

– Haha, jag som fjällar så mycket på näsan efter resan.

Fakta

Vann junior-SM i streetdance 2010

Namn: Isa Tengblad.

Ålder: Snart 15.

Bor: Bromma.

Familj: Pappa, mamma, storebror och lillebror.

Yrke: Går i åttan på Kulturamas estetiska utbildning i Hammarby sjöstad.

Karriär: Isa har tävlat i både sång och dans sedan barnsben. Hon vann som 12-åring junior-SM i streetdance 2010. Har just fått ett skivkontrakt i USA.

Fritid: Dansar sex dagar i veckan på House of shapes. Skriver egna låtar. Målar och tecknar.

Förebilder: Rihanna, Jessie J, Beyoncé.