”Jag blev trött på mig själv”

Oskar Linnros har gjort en helomvändning jämfört med debutskivan. På nya ”Klappar och slag” har han hämtat influenser från många olika stilar.
Oskar Linnros har gjort en helomvändning jämfört med debutskivan. På nya ”Klappar och slag” har han hämtat influenser från många olika stilar.
Efter succén med solo­debuten ”Vilja bli” tyckte alla att Oskar Linnros skulle fortsätta sin erövring av Popsverige. Alla utom han själv.

Efter flera års tystnad är han tillbaka – och med nya skivan vill han göra musik som inte finns.

Efter solodebuten med skivan ”Vilja bli” var Oskar Linnros överallt. De hjärtslitande soulpoplåtarna hyllades av publik och kritiker. Skivan sålde platina och rockbjörnar och grammisar regnade över popvärldens nya älskling. Det var 2010 och många väntade på uppföljaren. Men i stället blev det tyst.

Oskar Linnros stoppar in en prilla snus och drar fingrarna genom sin nya frisyr.

– Det var nog medvetet. Jag kände att folk tröttnade på mig, att jag tröttnade på mig själv. Jag skaffade ett liv i stället och hängde med familjen. Fixade en studio i sovrummet och började skissa på nya låtar på min laptop.

Resultatet, ”Klappar och slag”, släpps i dagarna. En skiva som Oskar Linnros beskriver som en helomvändning. Influenser har hämtats från alla läger – gospel, 60-talsmusik, kampsånger, stenhård hiphop. Han har ”släppt egogrejen” och i stället för att spela allt själv har musiker, kör och stråkorkester bjudits in för att skapa ett nytt sound.

– Jag ville testa något nytt och hitta en egen fåra mellan svensk pop och hiphop. Jag är ingen Lars Winnerbäck. Och ska man bara sjunga kan vilken Idol-deltagare som helst göra mitt jobb bättre. För mig är det viktigt att göra okonventionella låtar, musik som jag inte tycker finns.

Skivan är samtidigt ett förtydligande av Oskar Linnros hiphoprötter. Det som började i barndomens Sundbyberg och fortsatte i Snook, rapduon som Oskar startade med kompisen Daniel Adams Ray för tio år sedan. Snook splittrades oväntat 2007, vilket satte igång rykten om varför.

– Jag tycker egentligen det är roligt att det spekuleras om det där. Jag har inte googlat mig själv på fyra år och har inte Twitter så jag vet inte vad ryktet säger. Men sanningen är att man växer upp och ifrån varandra, precis som gamla gymnasiekompisar gör.

Kommer Snook-fansen tillbaka med nya mer hiphopinfluerade skivan?

– Alltså, jag tror Snookfansen har växt upp. Men Snook har gett en historia med många fans, en del finns kvar och några tillkommer nog.

Texterna på nya plattan, som ofta börjat som anteckningar i mobilen en kväll på krogen, har ett nytt tilltal. Det är ingen hemlighet att ”Vilja bli” avhandlade uppbrottet med artisten och exflickvännen Veronica Maggio.

”Klappar och slag” är hoppfull och blickar utåt, mer ”vi” än ”jag”, ett grepp Oskar Linnros tagit för att tala till fler än en förlorad kärlek. Att han nu sjunger om Stockholm i stället för Sundbyberg i ”Min stad” är på samma vis ett sätt att inkludera.

– Jag vet inte om den nya skivan är mindre personlig, men den speglar var jag är nu. Saker blir bättre, både i samhället och i privatlivet. Om inte annat kan ju låtar vara som självuppfyllande profetior.

Fakta

Brunnsviken är en favorit

Namn: Oskar Linnros.

Ålder: 29 år.

Familj: Flickvän, mamma, pappa, syster, mormor.

Bor: Södermalm. Uppväxt i Sundbyberg.

Aktuell: Med albumet ”Klappar och slag” som släpps i morgon, den 29 maj. Spelar på Gröna Lund den 13 september.

Smultronställe i Stockholm: ”Brunnsviken. Skridskor på vintern, kajak och fika på sommaren.”

Fakta

Startade Snook med Adams Ray

Oskar Linnros startade Snook med Daniel Adams Ray i början av 2000-talet.

De slog igenom 2003 med singeln ”Mister cool” och släppte två album.

2010 kom Oskar Linnros första soloalbum ”Vilja bli”, med låtar som ”Ack Sundbyberg” och ”Från och med du”. Han har även producerat åt bland andra Petter, Maskinen och Veronica Maggio.