Jannika skriver böcker för veganbarn

Jannikas barnböcker har redan sålt i 2000 exemplar.
Jannikas barnböcker har redan sålt i 2000 exemplar.
Jannika Navjord i Farsta saknade barnböcker för barn i veganska familjer. Så hon skrev dem själv.
– Finns inte det man behöver fixar man det själv, säger hon.

Mellan blöjbyten och nattskift som ordningsvakt har fembarnsmamman Jannika skrivit två pixiböcker för barn i veganska familjer. Trots att veganismen har växt och att växtbaserad kost har blivit vanligare tycker hon inte att utbudet för barn har hängt med.

– Man tänker inte på barnen, den marknaden hamnar efter, säger hon.

Tack vare att hennes syster driver ett förlag har vägen från idé till färdiga böcker varit kort. I juni blev böckerna klara och sedan dess har hon sålt 2000 exemplar.

Ett kvitto på att fler har saknat samma sak som hon – böcker utan kött som norm och med djur som lever för sin egen skull och inte för människans.

– Djur i böcker för barn är ofta på en bondgård bakom staket. Det visar att ”det är så det ska vara” från tidig ålder, säger Jannika Navjord.

Veganism handlar nämligen inte bara om vad man lägger på tallriken, utan också om att djur är individer och har ett eget värde.

Boken ”Inte gå på zoo” handlar just om det – men också om den sits ett barn kan hamna i när familjens och samhällets värderingar skiljer sig åt.

Nu skriver hon på två nya böcker: ett veganskt ABC och en bok om cirkus utan djur. Men idéerna är ännu fler.

– Jag brinner verkligen för veganism och tänker mycket på vad man kan göra mer. Kanske ett spel? Det finns ett stort tomrum som kan fyllas, säger hon.

Fakta

Jannika Navjord

Ålder: 42 år

Bor: Farsta

Yrke: ordningsvakt och författare

Aktuell med: barnböckerna ”Inte gå på zoo” och ”Min första veganbok” på tihi press förlag