Järfällabo får stipendium för Fringe-festival

Adam Potrykus, Jakobsberg, driver Stockholm Fringe festival
Adam Potrykus och Ann-Sofi Berlin från Studiefrämjandet, som nominerade honom till priset.
Efter flera decennier utomlands bestämde sig vännerna från Jakobsbergs teaterlinje för åtta år sedan för att starta en kulturfestival – i år sökte 2200 artister till festivalen. Nu belönas Kallhällsbon Adam Potrykus av Stockholms stad för sitt arbete med Stockholm Fringe Festival.

Under fredagen den 18 augusti belönades Järfällabon Adam Potrykus i Stadshuset för sitt arbete med STOFF, Stockholm Fringe Festival – kulturfestivalen för det som inte får plats i andra forum. Årets festival går av stapeln den 5 september, och det är en stressad Adam Potrykus som berättar om festivalen för Mitt i Järfälla.

– Jag är 42, men känner mig som 80 nu innan festivalen. Annars känner jag mig oftast yngre, det är väl för att man har nöjet av att jobba med så många unga, nya artister. Deras energi smittar av sig, säger Adam Potrykus.

Fringe:”Inte det du får på TV4”

Han kom till Sverige som flykting från Polen 1983 och växte upp i Kallhäll, och gick med vännerna Lina Karlmark och Helena Bunker teaterlinjen på Jakobsbergs gymnasium. Efter mer än tio år utomlands hamnade trion till slut på samma plats igen, och bestämde sig för att starta en kulturfestival i Stockholm. En Fringe-festival i samma stil som de redan sett i Australien och England.

– Fringe är i grund och botten historier som inte fått plats i andra forum eller platser. Det är mycket feminism, mycket queer, ja mycket åt alla håll och kanter. Men det är inte det du får på TV4, säger Adam Potrykus.

Ett exempel Adam Potrykus nämner är en så kallad ”site specific”-akt som kommer att sättas upp i en stor hall i Skärholmen. Akten heter Joy of Spleen och görs av en finsk grupp. Åskådarna går in i hallen en och en med några minuters mellanrum och får bevittna händelser utan att veta om de omges av skådespelare eller andra åskådare.

– Vi har många såna akter, som inte handlar om att man sitter och tittar på, utan att man faktiskt är med i akten, säger Adam Potrykus.

Mindre men bättre på åttonde upplagan

I år är åttonde upplagan av festivalen, och efter att ha vuxit sig för stor har den nu skalats ner något för att erbjuda ett mindre hektiskt schema och bättre kvalitet, berättar Adam Potrykus. Årets festival har omkring hundra akter av olika slag, från sammanlagt 35 olika länder.

Efter flera decennier hemifrån har Adam Potrykus nu flyttat hem till Jakobsberg igen, men han tillbringar fortfarande mycket tid hos partnern i England. Priset Adam Potrykus fick av Stockholms stad kallas Fosam-stipendiet och ges till honom för sitt arbete med festivalen, men själv betonar han att tar emot det å festivalens vägnar.

– Det var jättekul att få stå på samma scen som Susanne Osten. Hon var ju en av våra idoler när vi gick teaterlinjen i Jakobsberg, en av de vi såg upp till, så att få pris på samma ceremoni var jättekul.

Stockholm Fringe Festival startar den 5 september och håller på i fem dagar på flera olika platser i Stockholm.

(I en tidigare version och i papperstidningen stod att festivalen börjar den 1 september – det stämmer inte, utan 5 september är rätt datum)