Järfällapoeten uppträder för krigets barn

Aiman Jihar uppträder på Peace and love för organisationen War child.
Aiman Jihar uppträder på Peace and love för organisationen War child.
Emilia Molin berättar om War childs verksamhet på Peace and love i Borlänge.
Emilia Molin berättar om War childs verksamhet på Peace and love i Borlänge.
Aiman Jihar är uppvuxen i Jakobsberg.
Aiman Jihar är uppvuxen i Jakobsberg.
Aiman Jihar kom trea i Poetry Slam SM i våras. Nu har han åkt med organisationen War child till festivalen Peace and love för att få unga att engagera sig för barn i krigsdrabbade länder.

I en bil på väg till festivalen Peace and love utanför Borlänge sitter poeten Aiman Jihar tillsammans med representanter för organisationen War Child. När andra ideella organisation packar väskan och åker till Almedalen bestämde sig War Child att åka åt andra hållet.

– Vi kände att Peace and love var ett viktigare sammanhang för oss. Där finns många unga som har ett stort engagemang för att göra världen bättre och hjälpa krigsdrabbade barn, säger Emilia Molin, Sverigechef för War Child.

War Child är en stor internationell hjälporganisation men i Sverige har de funnits i knappt ett år. Deras arbete kretsar kring att hjälpa och utbilda barn i krigsdrabbade länder. Extra viktigt är kreativa arbetsmetoder för att ge barnen möjlighet att bearbeta det de varit med om.

– Kreativitet ger människan möjlighet at uttrycka det vi bär på, det blir som en ventil för psyket. Det är därför vi har många konstnärliga uttryck i våra informationskampanjer och insamlingar, säger Emilia Molin.

I våras åkte de på turné tillsammans med olika Poetry slam poeter till Husby, Skärholmen, Rinkeby och Flemingsberg. Aiman Jihar från Järfälla var en av poeterna som uppträdde under kampanjen #därförbryrjagmig.

När Aiman Jihar var tolv år lyfte han pennan och började skriva. Idag har han hittat sitt eget uttryck i poesin och i våras kom han trea på SM i poetry slam.

– Jag var med första gången för ett år sen. Då berättade jag inte för någon utan åkte dit själv just in case det inte skulle gå bra. Men jag fick bra respons och gick vidare till final, säger Aiman Jihar.

Nu jobbar han på en diktsamling som samtidigt ska fungera som inspiration och instruktioner för unga som vill börja med poesi.

– Tanken är att diktsamlingen ska släppas i bokform men också med en musikproduktion. Så att man kan läsa och lyssna på dikterna samtidigt, säger Aiman Jihar.

Han är uppvuxen i Jakobsberg men bor sen några år tillbaka i Solna. När han inte skriver poesi jobbar han som biträdande skolchef på organisationen Magelungen som ger utbildning till personer som har hamnat utanför det svenska skolsystemet.


 

Aiman Jihar är uppvuxen i Jakobsberg men bor idag i Solna. Foto: Wahib Sulaiman

 


– Får man inte betyg i grundskolan har man förlorat den viktigaste biljetten till sin framtid. Även om vi har ett väldigt bra skolsystem har vi misslyckats med varje barn som inte får en utbildning och det är det jag jobbar med.

Det gör att han känner en stark koppling till arbetet som War child genomför runt om i världen.

– Utbildningsfokuset är detsamma men i helt olika kontexter givetvis, eftersom War child arbetar med barn i krig. Det var därför jag blev intresserad av War child.

Framme på Peace and love framförde Aiman Jihar två dikter för War Child. Den första handlade om att avstånden ökar när vi delar in oss i politiska fack och den andra är en berättelse om en mörk flicka som kommer till Sverige och brottas med skönhetsideal.

– Det finns en globaliserad bild av skönhet är. Googla på ordet beauty och se vilka de tio första bilderna är som kommer upp. Det är inga män, bara kvinnor. Och det är väldigt ljusa personer.

Han tycker att det är något vi borde prata mer om.

– Jag kommer själv från Östafrika och när jag hälsar på där jag kommer ifrån har jag sett att det är väldigt vanligt med hudblekningsmedel. Jag är förvånad av att vi inte pratar mer om det här.

Att uppträda i sammanhang som Peace and love är en intressant konstnärlig utmaning tycker Aiman – då måste han förhålla sig till ett visst tema som jämställdhet i detta fall.

War Child hoppas på fler samarbeten med Aiman Jihar framöver.

– Det är jätteroligt att människor med en så enorm talang vill ägna sitt engagemang åt oss, säger Emilia Molin.

Fakta

380 000 barn fick hjälp 2016

War Child International (www.warchild.org) är ett globalt nätverk av oberoende organisationer som hjälper krigsdrabbade barn. Man erbjuder psykosocialt stöd, skydd och utbildning till barn i krig.

För närvarande består nätverket av War Child Holland, War Child Canada och War Child UK. War Child Sverige är en hjälporganisation och en egen svensk stiftelse, startad av War Child Holland. Sedan oktober 2016 har War Child Sverige ett 90-konto, som är en kvalitetsstämpel för seriösa insamlingsorganisationer.

War Child arbetar nu i 14 krigsdrabbade länder. Under 2016 nåddes 380 000 barn av dess insatser bland annat i Sydsudan, Colombia och Afghanistan.

Basen finns i Nederländerna, där organisationen grundades i början av 1990-talet.

Källa: War Child