Dråpslag mot Jazzklubb Syd i Farsta

Ladan i Farsta gård, här ger Jazzklubb Syd konserter.
Ladan vid Farsta gård - välkänt ställe för jazzälskare.
Jazzklubb Syd i Farsta har försett Farstaborna med kvalitetsjazz i åratal.
Nu mister föreningen sitt statliga bidrag. Hela verksamheten hotas.
– Det är ett dråpslag, säger Tommy Södergren, i styrelsen.

Ladan i Farsta gård är en välkänd adress för jazzälskare. Här ordnar Jazzklubb Syd konserter ända sedan 2005. Föreningens eldsjälar sätter en ära i att locka hit skickliga musiker.

Nu hotas hela verksamheten. Statens kulturråd har dragit in det statliga bidraget, på cirka 20 0000 kronor, till föreningen.

– Det är ett dråpslag mot oss. Vi har alltid lagt ribban högt och anlitat riktiga superproffs. Utan det statliga bidraget blir det svårt för oss att ordna konserter med kvalitet . Då är frågan om det är någon idé att fortsätta, säger  Tommy Södergren, en av fyra eldsjälar i styrelsen.

Hade onda aningar

Det bistra beskedet kom för ett par dagar sedan, men Tommy Södergren hade onda aningar i förväg. Tidigare har det statliga verksamhetsbidragen till landets musikarrangörer delats ut av de olika riksförbunden, som Svensk Jazz. I år är det Statens kulturråd som centralt fördelar pengarna.

– När jag fick veta det förstod jag att det skulle gå illa. Kulturrådet är inte intresserat av att lägga pengar på ställen som vårt utan på stora galor och konserter. Jag tror inte att de förstår vilken betydelse vi har för Farstaborna, säger Tommy Södergren.

Jazzklubb Syd är inte ensamt om det negativa beskedet. 13 av de cirka 70 jazzföreningar i landet som fick statligt bidrag förra året blir utan i år, något TT var först med att rapportera om.

– Vi fick ingen motivering, så jag vet inte riktigt vad de gått på när de valt bort oss. Jag ska försöka ta reda på det, säger Tommy Södergren.

Nio konserter om året

Jazzklubb Syd arrangerar nio konserter om året – fem på våren och fyra på hösten. Årets program är redan satt och ska genomföras. Vad som sedan händer har styrelsen inte hunnit ta ställning till. Klart är att det blir kärvt att klara sig med övriga intäktskällor: entrébiljetter, medlemsavgifter samt bidrag från stadsdelsnämnden och sponsorer.

– Det brukar i snitt komma 50–60 personer på våra konserter. En del av dem har bott i Farsta ända sedan tidiga 60-talet och vår verksamhet betyder mycket för dem, säger Tommy Södergren.

Utvärdering ska göras

Staffan Forssell, generaldirektör för Kulturrådet, kommenterar de många avslagen för TT:

– Det är alltid bekymmersamt när en duktig aktör söker och blir utkonkurrerad av ännu bättre ansökningar. Men vi har inte medel att dela ut till alla, och med duktiga konstnärer som hjälper oss att prioritera har vi kommit fram till den här ordningen.

Han säger också att nyordningen ska utvärderas.

Läs även om Tyresö Jazz & Blues Club, som också förlorar sitt statliga bidrag:

Jazzföreningen förlorar statligt stöd