Jerry vill få 60-plussare till gymmet

Oavsett ålder lönar det sig att börja träna.

Nu ger Jerry Williams ut en bok för att få fler äldre att bygga muskler.

– Man behöver inte banga för att gå in på ett gym för att man är rädd för att bli hånad. Jag har aldrig hört någon skratta åt en otränad, säger han.

Jerry Williams har stått på scenen i 50 år. Mellan framträdandena har han tillbringat mycket tid med att lyfta vikter.

– Livet blir bra mycket roligare när man tränar. Allt känns roligare, säger han.

En av träningskompisarna har varit Uffe Bengtsson, kroppsbyggare och grundare av gymkedjan World class. För ett tag sedan bestämde sig duon för att skriva en träningsbok för äldre och nu är den klar. Titeln är ”Det är aldrig för sent att träna”.

– Många som passerat 50 eller 60 tror att det inte är någon idé att börja träna, att kroppen bara bryts ner ju äldre man blir. Men det spelar ingen roll hur gammal man är, kroppen svarar skitsnabbt på träning. Och skallen kommer också i gång. De flesta träningsböcker vänder sig till de redan invigda, vi ville visa att det går att träna trots att man inte tidigare tränat överhuvudtaget.

Så om man är 60 och bara rört sig mellan huset och bilen så kan man sätta igång?

– Ja, för fan. Och man behöver inte banga för att gå in på ett gym för att man är rädd för att bli hånad. Jag har aldrig hört någon skratta åt någon för att han eller hon är otränad eller lyfter små vikter. Ofta är de största klossarna schysstast och visar gärna hur man kör.

Jerry Williams själv fyller 71 i april. Krämporna har uteblivit.

– Jag tror att det var Astrid Lindgren som sa att åldras är som ett träd som tappar sina löv. Det går så jävla långsamt att man inte tänker på det.

Förutom med träningsboken är Jerry Williams aktuell med sin sista show någonsin. Premiären är på Cirkus på torsdag och sedan kör han fram till april.

Exakt vad publiken ska bjudas på vill han inte avslöja, men efter 50 år som artist har han ett digert material att välja ur.

– Jag har helt klart för mycket prylar och måste plocka bort en massa. Men vad jag ska köra vill jag inte berätta. Det är ju som att berätta handlingen i en film för någon som ska gå på bio, det är inte så schysst.

Varför ska du sluta?

– Man ska inte hålla på för länge, det blir inte bra. Jag har visserligen sett några gamla blues- och jazzgubbar som fortfarande kör och är bra, men jag har också sett många artister som borde ha slutat för flera år sedan. Man tänker liksom ”det här var fan inget bra”.

Känns det sorgligt?

– Inte just nu, för nu är jag så inne i den här grejen. Hur det kommer att kännas i april vet jag inte.

Vad ska du göra i stället?

– Det vet jag inte, det får jag ta då, jag har ingen aning.

Jerry med träningskompisen Ulf Bengtsson.

Fakta

Lyssnar gärna på Anna Ternheim

Namn: Sven Erik Fernström, alias Jerry Williams.

Ålder: 70 år.

Bor: Täby.

Familj: Hustru, tre barn och barnbarn.

Intressen: Hundar. Tränar mycket med sin malinois.

Aktuell med: Boken ”Det är aldrig för sent att träna” med Ulf Bengtsson. Premiär för ”Jerry – The farewell show” på Cirkus den 17 januari.

Lyssnar på: ”Just nu är det många svenska brudar som sticker ut. Anna Ternheim är asbra, Amanda Jensen är skitbra, Helen Sjöholm är äckligt bra, Miss Li också.”