Jessica älskar snillen

Jessica Gedin har hårdpluggat Nobelfakta inför direktsändningen från festligheterna i dag.
Jessica Gedin har hårdpluggat Nobelfakta inför direktsändningen från festligheterna i dag.
I dag delas världens mest prestigefyllda pris ut. Över en miljon människor kommer att titta när vetenskapsmän och kungligheter äter flott och dansar vals.

På plats för att guida i vimlet är Jessica Gedin – som tror att hon själv hade varit en värdelös akademiker.

Jessica Gedin har alltid varit intresserad av vetenskap. Som liten läste hon magasinet Forskning och framsteg och samtalen i akademikerhemmet i Härnösand var livliga och öppna.

Så småningom blev hon kulturskribent, bokförläggare och radiopratare och förra året tog hon över som programledare på ”Babel”. Några planer på att bli akademiker har hon aldrig haft.

– Jag skulle ha blivit en värdelös akademiker, jag är alldeles för rastlös. Min uppväxt gjorde mig nyfiken på omgivningen, men jag har aldrig kopplat den där nyfikenheten till skolvärlden.

Men intresset för vetenskap har hon kvar. Och för framstående akademiker.

– Det finns förstås alla möjliga sorters akademiker, men får du ett nobelpris för vad du har gjort finns det en intressant historia att berätta om den människan.

Och det är precis vad hon har gjort de senaste dagarna. Genom Nobelstudion har hon, tillsammans med Ebba von Sydow, Anna Hedenmo och Victoria Dyring, presenterat årets nobelpristagare i olika kategorier.

Varför är det viktigt att veta något om nobelpris?

– Det är ju enormt stora genombrott som belönas, det är klart att det är viktigt att ha ett hum om dem. Framförallt är det intressant och roligt, det ska inte ses som en läxa utan som en gåva.

I kväll är det dags för höjdpunkten med en direktsändning från Nobelbanketten i Blå hallen i Stadshuset.

– Det är väldigt roligt och väldigt spännande. Det är ett digert arbete att sätta sig in i alla nobelpriser men väldigt allmänbildande. Vi har förstås delat upp arbetet mellan oss men det går ju inte att stå som en idiot och inte veta vad nobelpriserna handlar om eller vilka gästerna är.

Är det inte egentligen ganska konstigt att direktsända Nobelbanketten? Att låta folk titta på när andra människor äter?

– Jo, det är konstigt att titta på en fest som någon annan är på. Ändå är det en hel nation som sitter bänkad. Men det handlar inte bara om att titta på någon som äter; det brukar ju vara fantastiska tal och fina uppträdanden. Och Nobelpriset är en av de saker som Sverige är mest känt för utomlands, det är ju ett av världens förnämsta priser.

Årets pristagare i litteratur är Alice Munro. Jessica Gedin hade sett fram emot att få intervjua henne, men eftersom hon av hälsoskäl har avböjt att komma till Sverige blir det inte så.

– Det är jättetråkigt. Förra året kunde jag inte intervjua Mo Yan eftersom jag inte pratar kinesiska. Men Alice Munros dotter kommer ju i alla fall.

Hur mycket hinner ni äta av nobelmiddagen?

– Det är svårt att jobba och äta samtidigt. Men så fort kamerorna har släckts kommer vi att kasta oss över middagen.

Fakta

Håller i ”Babel”

Namn: Jessica Gedin.

Ålder: 43 år.

Bor: Vasastan.

Familj: Sambon Pål Hollender, 9-årig dotter.

Aktuell: Med SVT:s sändningar av Nobelfesten i dag, den 10 december. Är programledare för SVT:s ”Babel”, som sänts under hösten.

Fakta

Kan du slå Jessica Gedin i Nobelquiz?

För att testa Jessica Gedins kunskaper om Nobelbanketten lät vi henne svara på Mitt i:s Nobelquiz. Hon fick inga rätt. Till hennes försvar bör nämnas att intervjun gjordes innan hon börjat förbereda sig för programmen. Hur många rätt får du?

1. Vem kommer Drottningen att ha som bordsherre och vad heter han?

2. Varifrån kommer blommorna till Nobelfesten?

3. Vad kallas efterfesten till Nobelfesten?

4. Nobelservisens tallrikar har fyra färger som symboliserar årstiderna, kontinenterna samt de fyra främsta Nobelpriserna. Vilken färg symboliserar vilket pris?

5. Stockholms stadshus och Blå hallen invigdes på midsommar­aftonen 1923. Vem ritade Stadshuset?