Johannes har gjort upp med Jokern

Johannes Brost har tagit sig ur Joker-fällan och stigit i graderna inom den svenska skådespelareliten.
Johannes Brost har tagit sig ur Joker-fällan och stigit i graderna inom den svenska skådespelareliten.
Vid 65 är Johannes Brost mer aktuell än någonsin. Nu kan han ses i SVT:s storsatsning ”En pilgrims död” och monologen ”Limpan” går för utsålda hus.
Men för några år sedan såg det helt annorlunda ut.

Den här är en intervjun med Johannes Brost publicerades första gången den 7 januari 2013.


Under ett helt decennium gjorde Johannes Brost rollen som ”Joker” i SVT:s serie ”Rederiet”.

– Efteråt ringde inte tv, inte film. Jag förknippades med ”Joker”. I stället gjorde jag mycket ­teater, eftersom ”känd från tv” drar folk. Men regissören Ulf Malmros bröt trenden.

Varför det?

– Jag frågade Ulf Malmros och han sa: ”Jag har velat jobba med dig innan, men producenterna ville inte”. Nu har stämpeln suddats ut.

I Malmros film ”Bröllopsfotografen” gjorde Johannes en människa av ”en snorrik karaktär”, en rolltolkning som han fick fin kritik för. Dramathrillern ”Avalon”, med Johannes Brost i huvudrollen, vann kritikerpriset för bästa debutfilm på filmfestivalen i Toronto 2011 och är nu nominerad till fyra Guldbaggar varav Johannes själv för Bästa manliga huvudroll.

– När den var så gott som färdigklippt kunde jag inte bedöma den, det var för mycket Johannes Brost. Jag kan inte titta på mig själv så mycket och så länge.

Aktuell i ny GW-serie

Nu är Johannes återigen aktuell i SVT:s tv-serie ”En pilgrims död”.

– Den handlar om en högst aktuell person, Palme. Hans död är fortfarande ett trauma, säger ­Johannes Brost.

Tv-serien bygger på Leif GW Perssons böcker om Palme-mordet. Johannes Brost rollfigur är en kriminalkommissarie som får en väldigt viktig roll – mer än så kan Johannes inte avslöja.

– ”En pilgrims död” utspelar sig från 1986 och fram till i dag, så sminköserna målade något utslätande i ansiktet, säger Johannes och drar ut huden i pannan med fingertopparna.

Han sitter bekvämt tillbakalutad i soffan i foajén på Teater Brunnsgatan 4, där han står på scen på kvällarna och kör monologen ”Limpan” efter Allan Edwalls roman.

I ditt sommarprogram i P1 pratade du om dina ups and downs i livet. Vilka är det?

– Det kommer jag inte ihåg, när jag kom till radions direktsändning hade jag glömt hälften av manuset hemma på sängen. Jag fick improvisera, usch vad hemskt det var. Men ett down var när jag förlorade min mamma 1993. Det tog mig så hårt. I och med att mina föräldrar skilde sig när jag var ett par år levde jag bara med mamma, som var skådespelerska. Hon var en fantastisk morsa. Jag fick så mycket kärlek och vi trivdes så fint. Jag handlade åt henne och sedan drack vi ett glas vin ihop.

Då mamma Gudrun Brost var skådespelerska ville Johannes ”absolut inte hålla på med det”.

När popen och rocken kom till Sverige, jobbade han som konferencier på popklubbar med band som The Kinks och Rolling Stones. Där fick han scenvana och så småningom sökte han till scenskolan.

Tittar på folk i smyg

Johannes Brost är pappa till fyra barn, som han har med tre kvinnor. Han beskriver det som att de har ”okomplicerade, bra förhållanden”, och han och alla mammorna brukar fira jul ihop. Dock inte i år. Då åkte Johannes till Rom med sin 30-åriga dotter.

– Där kan jag sitta på ett torg och glo på folk med en kaffe och konjak efter pastan. Det kan jag inte göra i Sverige. Här glor folk på mig.

Hur hanterar du att folk stirrar på dig?

– Jag försöker läsa en tidning, låtsas inte märka något och sneglar i smyg, säger Johannes och tillägger att han själv alltid brukar studera folk.

– Jag älskar att titta på hur folk rör sig: ”där är en kamrer” eller ”det där giftermålet ser inte bra ut, han går före”. Det matas in i min mentala ryggsäck, som jag sedan kan plocka fram.

Kanske reser han utomlands i höst igen. Men bara om han inte får jobb.

– De är på mig som iglar nu.

Fakta

Känner Keith och Mick sedan 1965

Namn: Johannes Brost.

Ålder: 65 år.

Familj: Ett barnbarn, fyra barn.

Bor: Centralt i Täby.

Yrke: Skådespelare.

Aktuell: SVT-serien ”En pilgrims död”, premiär 13 januari. Teatermonologen ”Limpan” på Brunnsgatan 4.

Kända vänner: Känner grabbarna i Rolling Stones, sedan han hade hand om en popklubb i Malmö under bandets första Europaturné 1965. ”De kommer hit 2013. Jagger, Richards och lille Ronnie Wood, de är så trevliga, jaadå. De har haft sin sturm-und-drang-period, men pallar inte längre. Jagger dricker ett glas vin, Keith whisky, men det gör ju jag med.”