Josefin skrev en ”Fucking Bollmora”

Bollmoraförfattaren Josefine Roos kommer den 5 mars med sin tredje roman, om två flickors kärlek till varandra i Tyresömiljö. "Jag vill skriva om det jag inte känner till", säger hon.
Bollmoraförfattaren Josefine Roos kommer den 5 mars med sin tredje roman, om två flickors kärlek till varandra i Tyresömiljö. "Jag vill skriva om det jag inte känner till", säger hon.
En av Tyresös mest produktiva författare på senare år, Josefin Roos, kommer nu med sin tredje roman.

I ungdomsromanen "Om jag inte märks" möter vi en flicka som älskar en flicka, i Tyresös högstadiemiljö.

Bollmora

”Jag är Emma. Den osynliga musen med råttfärgat hår. Som bara märks när jag är fel. Jag sticker inte ut men passar inte heller in”. Så presenteras huvudpersonen i Bollmoraförfattaren Josefin Roos senaste roman.

I ”Om jag inte märks” möter vi Emma och hennes kärlek och bästa vän Ella. De föddes nästan samma dag, de har alltid hängt tillsammans. Men i åttan förändras Ella, och Emma måste kämpa för att hålla i henne. Historien har en queerfeministisk utgångspunkt. Och utspelar sig alltså i Tyresö.

Temat, som bland annat var bärande i Lukas Moodyssons film ”Fucking Åmål” från 1998, är fortfarande alltför ovanligt i litteraturen, menar Josefin Roos.

– Det har skrivits om pojke som möter flicka tusen gånger, men nästan ingen har skrivit om flicka möter flicka, säger hon.

Det är också ett helt nytt grepp för Josefin Roos att ta ”hem” spelplatsen till Tyresö. Hon har tidigare skrivit utan vare sig specifika platser eller rum. Men nu kommer Tyresöborna att känna igen sig.

– Nu ville jag förankra en skildring i en väldigt tidstypisk miljö. Och det krävdes, för att berätta historien, att den var knuten till en angiven plats.

Josefin Roos Debutroman ”Heliotrop” kom 2006 och var en socialrealistisk ungdomsskildring.

– Jag vill skriva om det jag inte känner till, och därför skrev jag om en ung flicka som inte vill bli definierad av vare sig sitt kön eller sin läggning.

Hon kom nyligen hem från London, där hon föreläste på skolor, om könsidentitet, homosexualitet och jämställdhet.

– Jag letar i bokhyllor och i litteraturhistorien efter tomrummen, efter det som ingen annan redan har skildrat. Sedan försöker jag fylla hålen.

”Om jag inte märks” utkommer lördagen den 5 mars. Samma dag hålls en öppen bokrelease på Tyresö bibliotek klockan 12–15.

Fakta

Kulturfamilj

Namn: Josefin Roos.

Ålder: 38 år.

Kommer från: Lund, från början. Även bott i Spanien och England, innan hon hamnade i Tyresö och Bollmora 2005.

Gör till vardags: Lärare och arkivarie.

Tidigare bokutgivning: ”Heliotrop”, ”Kura skymning”, ”Resan till vintergatan”, ”Är jorden stor eller liten?” och nu aktuella ”Om jag inte märks”.

Familj: Sambo med Miguel Escribano, Tyresös kulturpersonlighet 2015 (som driver konstnärskollektivet Konstverket i Bollmora), och har två barn.