Jubileum med afrikansk touch

Edvin Lindvall och Clara Eriksson ser fram emot varje musiklektion i Väsbyskolan.
Edvin Lindvall och Clara Eriksson ser fram emot varje musiklektion i Väsbyskolan.
450 körsångare ackompanjerade av Triple & Touch. På söndag firar Väsbys musikklasser 20 år med stor jubileumskonsert.

– Det blir mycket energi och glädje, lovar Clara Eriksson från årskurs 8.

När de lite yngre körmedlemmarna i årskurs 4–6 samlas för en repetition i Väsbyskolans musiksal är det mycket viskningar och fnitter. Men när läraren Patrik Lindqvist slår an tonen på pianot blir det direkt skärpning och alla hänger på.

– Boom chicka boom, chicka boom boom boom!

Det gäller att slipa formen inför de två jubileumskonserter som hålls på söndag och där Afrika står i fokus.

Konserten genomförs i samarbete med stiftelsen Star for life som bland annat arbetar med hälsofrågar i Afrika. Dessutom kommer en afrikansk kör på besök för att sjunga tillsammans med Väsbykören.

– Det är jättekul att sjunga de afrikanska låtarna. Man kanske inte alltid förstår vad man sjunger men man blir glad, säger Clara ­Eriksson som sjunger i kören.

– Flera gånger har det hänt att publiken har börjat dansa och sjunga med i sångerna, berättar Edvin Lindvall som precis som Clara Eriksson har gjort flera liknande konserter tidigare.

På samma gång som konserten är en insamling för välgörande ändamål är det en jubileumskonsert för Väsbys musikklasser som i år firar 20 år.

Musikklassen är något som alla elever i årskurs 4 kan söka in till. Den som går i musikklass har ungefär en timme musik på schemat varje dag upp till årskurs 9.

– Musiklektionerna är något man ser fram emot. Här har man roligt och kan samtidigt utvecklas inom musiken. Dessutom blir man mer motiverad under de ­övriga lektionerna också, säger Edvin Lindvall.

– Och extra roligt är det när vi har Star for life-konserten att se fram emot, fyller Clara Eriksson i.

Till jubileumskonserten har också gamla elever bjudits in för att sjunga i kören. Att Väsbyskolans kör inte kommer att hinna öva så mycket tillsammans med den afrikanska kören och de gamla eleverna kan låta knepigt men ska inte vara något problem enligt läraren Patrik Lindqvist.

– Det är inte så mycket notbladen det handlar om utan känslan. Det blir mer ett slags musikaliskt happening än bara en konsert, ­säger han.

De två konserterna kommer att hållas klockan 16 samt vid 19 på söndag i Messingen. Biljettpriset är satt till 200 kronor.