Julia är finalist i Lilla Mello

Hon spelade in en skiva som 11-åring, turnerade sedan i USA – och medverkar nu i Lilla Melodifestivalen.

– Om man verkligen vill något då måste man kämpa för det, säger Julia Kedhammar.

Det blev tredje gången gillt för Huddingetjejen Julia Kedhammar. Två år i rad har hon sökt till Lilla Melodifestivalen – tredje året kom hon äntligen med.

– Jag kunde inte skrika i luren när de ringde för att berätta, men jag skrek efteråt. Det känns som ett bevis på att man aldrig ska ge upp, säger hon.

Att musiken alltid har funnits i hennes liv syns i villan i Skogås, familjen har ett musikrum med flera instrument. Pappa Anders Kedhammar är musiker, och även lillasystern Alva sjunger.

När Julia Kedhammar som 11-åring lade ut ett klipp på Youtube, upptäckte skivbolaget Sony henne där och tog kontakt. En platta släpptes med de två systrarna där de sjunger svenska barnfavoriter.

– Vi turnerade sedan i över tre veckor till svenska områden i USA, säger Julia Kedhammar.

Resan gjorde henne van vid att framträda, en erfarenhet som hon nu kommer att få nytta av vid Lilla Melodifestivalen. Låten har hon skrivit själv, och sedan fått hjälp av en producent att göra den färdig.

– Den heter ”Du är inte ensam”. Den handlar om att våga vara sig själv, för då kommer det alltid att finnas de som tycker om dig för den du är. Jag själv har haft problem med det.

Hon känns trygg och hon förklarar att musiken har betytt mycket för henne, liksom familjen och vännerna.

– Jag skriver ju låtar för att jag vill hjälpa andra, jag vill ge bra budskap till andra – och till mig själv.

De senaste veckorna har varit fyllda av repetitioner. På fredag klockan 17 är det dags för finalen i Lilla Melodifestivalen på Gröna Lund. Totalt åtta unga personer ska tävla mot varandra.

– Vi har lärt känna varandra när vi repat, och blivit kompisar. Så det känns lite jobbigt att vi nu ska tävla mot varandra.

Men att om bara några dagar få stå på scenen på Gröna Lund tycker hon är som att en dröm förverkligas.

– Ända sedan jag såg Oskar Linnros där har jag velat stå på den scenen. Och nu ska jag det –det känns jättepirrigt!

Oavsett hur det går i tävlingen så kommer Julia Kedhammar att fortsätta med musik. Hon har nästa projekt i sikte: att släppa en skiva med bara egenskrivna låtar.

– Jag vill ju det här, och om man verkligen vill någonting så måste man kämpa.

Julia Kedhammar är bara 14 år, men har redan hunnit med mycket. Nu ska hon tävla i Lilla Melodifestivalen.