Juristen som skapar kö

Dona Hariri vill att alla ska kunna sina juridiska rättigheter. ”Juridiken är en ramsättare som styr mer än många tror i samhället.”
Dona Hariri vill att alla ska kunna sina juridiska rättigheter. ”Juridiken är en ramsättare som styr mer än många tror i samhället.”
Dona Hariri köpte sin ­första lagbok som 12-åring. Sedan dess brinner hon för lag och rätt.

Snart syns hon i tv-­rutan som program­ledare för andra säsongen av ”Justitia” i SVT.

Varje måndag skyndar sig Dona Hariri från jobbet som jurist på Barnombudsmannen för att ta tunnelbanan mot Husby.

Hon styr kosan mot Husby bibliotek där hon sedan ett år tillbaka ger gratis juridisk rådgivning till de som behöver.

De första gångerna kom det inte så många. Nu har de fått börja med kölappar. Att hon talar arabiska har betydelse tror hon – många åker från hela stan till Husby.

– Ibland sitter jag kvar efter stängningstid för att hinna med, säger hon.

26-åriga Dona Hariri har brunnit för lag och rätt sedan hon var liten. När hon var tolv år köpte hon sin första lagbok, som hon såg i ett skyltfönster till ett antikvariat.

– Den var från slutet av 60-talet och säkert helt inaktuell, men jag älskade den.

Hon föddes 1988 i Iran, där familjen hade hamnat i sviterna efter kriget mellan Iran och Irak efter att ha blivit tvångsutkastade från sitt hem. Hennes pappa är irakier och hennes mamma kurd från Irak.

– Jag föddes mitt i den stora sorgen efter att ha förlorat allt, säger hon.

Redan som liten fick hon höra allt om hur släktingar och andra nära hade dött, och eftersom hon var så verbal pratade hennes mamma ocensurerat om händelser.

– Min mamma väckte ett rätt­visetänk i mig. Jag som jobbar med barn i dag kanske inte kan rekommendera det ocensurerade pratet, men hon rustade verkligen mig för varenda orättvisa, berättar Dona Hariri.

Att hon skulle utbilda sig till jurist var självklart.

I morgon onsdag börjar den andra säsongen av UR:s program ”Justitia” att sändas i SVT. Dona Hariri var programledare även i första säsongen som sändes 2012, och som blev både populärt och prisat för sitt sätt att göra juridik för unga i tv-form.

– Nu har vi vässat programmet ytterligare. Jag har med mig en ungdomspanel som hänger med mig.

I varje program rekonstruerar de ett riktigt fall. Genom att beskriva det juridiska på ett för­enklat sätt vill Dona Hariri få ung­domarna – och egentligen alla som tittar på programmet – att förstå lag och rätt.

– Många tänker inte på att juridiken är en ramsättare som styr mer än man tror i samhället.

I det första programmet för säsongen tar de upp hatbrott. Ett brott som Dona Hariri själv har blivit offer för som aktiv twittrare och bloggare.

– Det är viktigt att barn och unga får insikt i att man inte kan lägga ut eller skriva vad som helst, trots vår yttrandefrihet. Rasism är inte okej till exempel, säger hon.

När hon började med sitt ideella arbete på Husby bibliotek hade hon ett jobb på en stor advokat­byrå i Stockholm. Ett drömjobb för många nyutexaminerade jurister, men Dona Hariri kände ­efter ett tag att det inte var rätt för henne.

– För att inte dras med allt för mycket i hetsen på status och pengar behövde jag ha ett ideellt jobb på sidan om.

Hon ville vara i förorten där hennes arabiska kunde vara till hjälp. Och för att hon vet hur det är att leva i ett segregerat område.

– Jag har själv har bott i ett när vi bodde i Jönköping och vet hur det är att känna sig jävligt exkluderad i samhället, säger Dona ­Hariri.

Det är viktigt att barn och unga får insikt i att man inte kan lägga ut eller skriva vad som helst, trots vår yttrandefrihet.Dona hariri lär unga om lag och rätt

Fakta

Juridisk rådgivare på Husby bibliotek varje måndag

Namn: Dona Hariri.

Ålder: 26 år.

Bor: Södermalm.

Yrke: Jurist och programledare. Föreläsare och vd för sitt eget bolag.

Bakgrund: Föddes i Iran 1988. Kom med sina föräldrar till Piteå som liten, där hon växte upp. ”En lycklig tid där jag blev mottagen på ett självklart sätt redan från första dagen”. Flyttade till Jönköping som tonåring. ”En jobbig tid på många sätt.”

Mediakarriär: Har jobbat som programledare på Radio Metropol. Programledare för ”Justitia” 2012.

Aktuell: Som programledare för ”Justitia” säsong två som börjar sändas den 18 mars i SVT1 klockan 22. Och som juridisk rådgivare på Husby bibliotek på måndagar klockan 17.30-19.00.