Kajsa fann en ny väg i livet

Kajsa Ingemarsson är aktuell med en ny bok.
Kajsa Ingemarsson är aktuell med en ny bok.
Succéförfattaren Kajsa Ingemarsson satsade hela sin karriär, pengar, hälsa och relation – allt för att följa sin inre röst. Nu utmanar författaren bakom storsäljaren ”Små citroner gula” sin plats på parnassen med att ge ut en saga.

Kajsa Ingemarsson är författare, skådespelare, komiker och programledare inom både radio och tv. ”Små citroner gula” var Sveriges mest sålda bok 2005 och blev sedan film.

Efter sju storsäljande romaner bytte hon plötsligt inriktning – medveten om att hon satte sin karriär på spel. Med ”Den magiska gnistan” kom hon ut ur den andliga garderoben 2013.

– Jag gav mig själv fem år, där jag helt kompromisslöst valde att vandra hjärtats väg. Jag tog besparingarna som mina älskade citroner gett mig. Jag vill hjälpa människor att hitta modet, våga följa sitt hjärtas röst.

2016 är finalen på de åren.

Kajsa kryper upp i fönstersmygen på agentens soldränkta kontor i Hornstull för att bli fotograferad av Mitt i:s fotograf. Ansiktsuttrycket är avslappnat, Kajsa håller även i meditationer och leder retreater.

Förra veckan kom hon ut med boken Isobels vandring. Idén till berättelsen fick hon efter en resa till Egypten. I taxin på väg till flygplatsen landade plötsligt en mening i Kajsas huvud. ”There was once a land of great beauty and harmony. A land where people lived in peace with themselves and among others.” Sedan kom en mening till. Det var början och slutet på en bok.

– Någonstans i Kairos kaosartade trafik förstod jag att det var en gåva jag hade fått.

I sagan bortom tid och rum ger sig en ung flicka ut på en vandring med en vän för att söka efter mannen med stenen.

– Jag tillät inga tvivel. Som att det är en ”karriär-suicider” att skriva en saga.

Långt ifrån alla läsare har hittat tillbaka till Kajsa. Men kvantitet har bytts mot större kvalitet. Det märks i breven Kajsa får, där läsare skriver att de slår i böckerna för att få dagens råd.

I september 2015 var Kajsa nära att bränna ut sig för andra gången – första gången var när de numera tonåriga döttrarna var små.

– Jag prenumerarer på biljett till den där väggen. Jag kraschade och var helt färdig. ”Vad tusan”, tänkte jag. ”Har jag inte lärt mig något av allt jag predikar? Jag har ju bara följt min inre röst.”

Kajsa såg att det finns två sorters utmattning. Den ena är när du går emot det du vet är bra för dig. Den andra sortens utmattning är när du har åkt Vasaloppet, simmat Vansbrosimmet och cyklat runt Vättern.

– När du faller ihop på mållinjen i Mora, är det ingen som kommer fram och säger ”stackare”. Det är ju bara ”Yeah!”.

När Kajsa skrev boken var hon vidöppen och hudlös. Hon beskriver det som att hon är mottagare av en intelligens som är större än personen Kajsa.

I över fyra år hade hon gett allt. Gått in med hela sin talang, satsat sin karriär, prestige, ekonomi, hälsa och relationen med maken.

– Det är en utmaning för en relation när man ska utforska sig själv. Vi blir generellt rädda när vår partner förändras.

Det skapar rädslor att inte vara behövd, menar hon. Då försöker vi med metoder, som att ignorera, bråka.

– För att kunna skriva de här böckerna har jag inte kunnat ha någon elefanthud, som andra går omkring med. Att bara traska längs Hornsgatan är otroligt svårt. Då får man lätt blåmärken. Bara du går förbi en löpsedel, skriker den ut katastrof.

När hon är i det känsliga tillståndet påverkas hon av att bo i en lägenhet med människor omkring sig som ”mal sina dramer”. Hon klarar inte att vara i City och kan inte heller sitta bredvid tonårstjejerna på bussen som pratar om ”en jävla idiot”. Då tycker hon det är skönt att hon bor nära Tanto, att kunna promenera längs Årstaviken eller ute på Långholmen.

– Det är min lunga i storstaden.

Sakta har Kajsa byggt upp sig själv.

– Det var som att hela universum organiserade sig och tog hand om mig. ”Nu är det payback time.” Mina vänner bokade tid åt mig hos läkare, akupunktör, på spa.

Under sina retreatresor helades hon i Atlasbergens luft i Marocko och Indiska oceanens vatten utanför Zanzibar.

Hur har det gått med din relation?

– När du besegrat rädslodraken får du guldskatten. Det är fantastiskt att känna att jag satsar min relation och den håller. Inte bara ”puh det höll”, utan ”wow det här är äkta vara”.

Fakta

Här hämtar Kajsa kraft

• Använd alla grönområden: ”Själv går jag längs vattnet i Årstaviken och är ofta ute på Långholmen. Jag älskar också de stora träden på Djurgården. Att bara gå runt bland ekarna och de enorma tallarna. Jag mår alltid bra när jag vandrar där.”

• Leta upp en hästhage: Jag rider på Enskede ridskola. Det är häftigt att det finns så stora djur nära stan. Man kan titta på dem, även om man inte rider. Jag blir lycklig bara jag ser hästar. Man behöver inte vara hästmänniska för det. Hästar har så mycket fint att ge människor.”

• Fika i timmar: ”Jag är galen i att fika. Jag fikar alldeles för mycket. Det är en sådan fin svensk tradition att sitta i timmar med en god vän och prata, äta bullar och dricka kaffe. Bredvid stallet i Enskede finns ett jättefint 1700-talsställe, prisbelönta Enskedeparkens bageri i Enskede Gård. Annars hänger jag på många kaféer på Södermalm. Jag bor ju i närheten av Vurma Hornstull.”

Fakta

Mångsidig tonårsmamma

Namn: Kajsa Ingemarsson.

Ålder: 50 år.

Bor: Hornstull. Uppvuxen i Tumba.

Familj: Maken Lasse Johansson, journalist och programledare på Studio Ett. Döttrarna Laura, född 1999, och Rosa, född 2001.

Yrke: Författare, föreläsare, inspiratör. Leder retreater, workshops och håller meditationer.

Aktuell: Med sagan ”Isobels vandring”. Saga Mariah Sandberg har gjort illustrationerna.

På meritlistan: Kajsa författardebuterade 2002. Hon har gett ut tolv böcker.

Hörts i radio: På minuten, Röster i Radio, Public Service, Ingemarsson i P1.

I teve: Detta har hänt, Godafton Sverige, Snacka om nyheter, Svagaste länken.