Kajsa sänker ribban

”Jag tycker det är fantastiskt att få följa människor jag känner igen mig mycket i”, säger Kajsa Bergqvist om programledarjobbet.
”Jag tycker det är fantastiskt att få följa människor jag känner igen mig mycket i”, säger Kajsa Bergqvist om programledarjobbet.
Som extrem tävlingsmänniska har Kajsa Bergqvist alltid haft svårt att ta det lugnt – tills nu.

Sedan några månader är den före detta höjdhoppsstjärnan singel.

– Jag njuter av att allt inte är så utstakat.

Kajsa Bergqvist går säkert genom studion i höga smala klackar, som får de redan långa höjdhopparbenen att se ännu längre ut.

– Shit, det är ingen luft här, säger hon och stegar ut i SVT:s hangar där hon slår sig ner på ett mobilt studiogolv.

Just nu leder hon SVT:s program ”Atleterna”, där 24 ”supertävlingsskallar” tävlar parvis i riktiga sporter.

– Jag tycker det är fantastiskt att få följa människor jag känner igen mig mycket i. Hur de hanterar utmaningar, hjälper varandra och kommer över fobier och skräck.

Särskilt inspirerad blev hon av deras tävlingsfokus, glädjen över att få tävla och träna.

– När jag gick omkring med mina tolv centimeter höga klackar kände jag ibland ”nä, Gud, nu skulle man klättra uppför den där väggen”.

Det känns som att du är väldigt ­bekväm i rollen som programledare?

– Vad bra, hoppas att det intrycket består. Det är en ny grej att stå så här. På tv-sporten kommenterar jag insatser som händer där ute. Nu är jag med mer påtagligt i de medverkandes resa.

Fick du några insikter under inspelningarnas gång?

– Det var ju långa dagar. När sömnen inte räckte till och jag inte åt tillräckligt, märkte jag hur humöret dippade. Hade jag ett ­litet glapp försökte jag sova någon halvtimme mitt på dagen i stället för att sitta och snacka skit, men det var ju inte så lätt att få till alla gånger.

Hur är din form i dag?

– Det är inte som på den gamla goda tiden. Jag försöker hålla igång med löpning, tennis och styrketräning och tränar tre, fyra gånger i veckan.

Vid sidan av programledarjobbet är Kajsa ambassadör för Unicef och Internationella friidrottsförbundet. Hon har även ett bolag som importerar vin.

Före sommaren bröt hon och hennes flickvän upp. Just nu lever Kajsa Bergqvist ensam. Och det trivs hon bra med.

– Jag tycker att jag befinner mig på en väldigt bra plats i livet. Inte för att jag är själv, utan för att jag gör saker jag tycker är kul, och är mer närvarande i nuet. Det har jag inte varit förut. Jag har varit extremt målstyrd, nästa grej, nästa grej, nästa grej, säger Kajsa och hugger med handflatan i luften.

Som före detta elitidrottare är hon en extrem tävlingsmänniska. När hon väl bestämt sig för något så kör hon. Och det är hon väldigt duktig på, konstaterar Kajsa. Men ibland är det som att hon bara är på väg och inte tar till vara på det som händer här och nu.

På sistone har Kajsa ändrat på det och skalat bort olika åtaganden för att få mer tid. Efter inspelningen av ”Atleterna” hade Kajsa sommarlov i sju veckor – utan att ha en massa planer. Då har hon umgåtts med kompisar och bara gjort roliga saker.

– Jag har inte åkt runt hela jorden, utan kunnat landa i att göra ingenting.

Fakta

Är sugen på att idrotta igen

Namn: Kajsa Bergqvist.

Ålder: 37 år.

Bor: På en ö i innerskärgården. Övernattningslägenhet på Kungsholmen. Uppvuxen i Sollentuna.

Familj: Singel.

Aktuell: Leder SVT:s ”Atleterna” på lördagar klockan 20.

Sugen på att sporta: Att vara programledare för ”Atleterna” har gjort Kajsa sugen på att hålla på med idrott igen. ”Ja, så är det ju. Jag har rätt bred idrottsbakgrund. Började med fotboll, och körde volleyboll, badminton, simning och konståkning innan det blev friidrott.