Kan du allt om söderort?

Hur mycket kan du egentligen om söderort och Stockholm?

Det nya sällskaps­spelet Hufvudstaden testar dina kunskaper om allt från poplåtar och t-bane­konst till geografi och historiska milstolpar.

Som spelpjäs kan du bland andra välja Kenta, Monica Z eller Gunnar Asplund.

Juridikstudenten Alexander Kandiloros trodde inte att sällskapsspel var hans grej. Han var ju filmnörd med förkärlek för popkultur. Men så hamnade han i ett pokergäng. Varje söndag i ett helt år träffades han och några vänner för att spela kort, med en insats på en tjuga var.

– Det slog mig hur kul det var att träffas utan skärmar. Att spela spel är så otroligt socialt, säger Alexander Kandiloros som snart gick vidare till spel som Besserwisser, Trivial Pursuit och När då då.

Från tveksam deltagare blev han alltså biten entusiast. Men Alexander Kandiloros upptäckte också att de svenska sällskapspelen inte höll den standard han suktade efter.

Stora förpackningar med ful design och lättviktigt innehåll störde hans känsla för estetik. ”Okej, jag får väl göra mina egna spel då”, tänkte han.

Sagt och gjort. 2011 blev Alexander Kandiloros klar med sitt första spel, ”Popkult”, proppat med frågor om filmer, kändisar, tv-serier och låttexter.

– Det sålde riktigt bra och jag bestämde mig för att göra ett nytt spel för pengarna. Samtidigt fick jag ett mejl från en kille som spelat Popkult. Det visade sig att vi hade ­samma vision. Vi ville göra snygga, roliga och smarta spel, berättar han.

Killen hette Erik Möller, upphovsmannen bakom sällskapsspelet Quiz Göteborg. Numera driver han och Alexander Kan­diloros företaget Ninja Print, som lagom till julhandeln ger ut sällskapsspelet Hufvudstaden.

Det är ett spel som sätter stockholmarna på prov. Det rymmer nämligen 1 500 frågor om både innerstaden och förorten – frågor inom kategorierna geografi, nu och då, kultur och nöje, sport och fritid och blandat.

Spelplanen är en karta över staden, omringad av fotografier med nya och gamla Stockholmsmotiv. Ju skickligare man är desto fler gator på vinner man. Segrare blir den som först lyckas att erövra en hel stadsdel.

Ett slags blandning av Monopol och Trivial Pursuit alltså. Men spelpjäserna är inga knubbiga plastbitar. I stället är de eleganta figurer i hårdpapp, valda för att de alla varit med och format Stockholm – sångerskan Monica Zetterlund, författaren August Strindberg, mods­killen Kenneth ”Kenta” Gustafsson, arkitekten Gunnar Asplund, inredningsentreprenören Estrid Ericson och gatumissionären Maria Johansson.

– Eftersom vi vet att stockholmarna är kräsna, designmedvetna och oförlåtande satte vi ribban högt, säger 29-årige Alexander Kandiloros som numera bor i Göteborg men som växte upp i Skarpnäck och återvänder dit åtminstone någon gång per år för att vandra runt bland de typiska gårdarna och insupa atmosfären.

– Möjligen är Skarpnäck något överrepresenterat men vi har verkligen ansträngt oss om för att frågorna ska representera hela Stockholm. Jag lärde mig själv massor när vi satte ihop dem!