Min lokala hjälte

Karby Gård räddat – fortsätter minst ett år

Karby gård kommer att fortsätta verksamheten i minst ett år till.
Karby gård kommer att fortsätta verksamheten i minst ett år till.
Kulturcentret Karby Gård kan fortsätta sin verksamhet nästa år. Det står klart efter att föreningen som driver centret kommit överens med kommunen om hyran.
– Vi kommer att klara 2017. Det är många som har engagerat sig så det känns bra att kunna meddela att deras ansträngningar gett resultat, säger Björn Peck, föreningens ordförande.

Karby Gård har fungerat som ett centrum för kulturen i Täby med utställningar, konserter, konstförsäljning och café. Men i början av året meddelades att gårdens framtid såg osäker ut.

Anledningen var att kommunen sänkte verksamhetsbidraget till föreningen som driver Karby Gård, från 450 000 kronor till 250 000. Det ledde till att föreningen sa upp sitt hyresavtal.

Beskedet väckte bestörtning hos många och en namninsamling startade. Engagemanget har gett resultat och nu står det klart att verksamheten kommer att fortsätta. I varje fall under nästa år. Verksamhetsbidraget fortsätter visserligen att ligga på 250 000 kronor, men föreningen har kommit överens med kommunen om en hyra som gör att de kan fortsätta under 2017. Vad som händer därefter är oklart.

– I hyresavtalet ingår inte yttre underhåll, utan det skjuts upp tills kommunen gjort klart sin underhållsplan. Hur det kommer att påverka hyran vet jag inte, utan det kommer att bli en förhandling, säger Björn Peck.

Kostnaden för Karby Gårds verksamhet uppgår till närmare 700 000 kronor per år, de huvudsakliga inkomsterna kommer därför från utställningar, försäljning och uthyrning.

I år har ett nytt tillskott till gårdens program tillkommit i form av musikaftnar på onsdagar.

– De har verkligen hittat sin form, det har varit snudd på fullt de senaste gångerna, säger Björn Peck.