Kille på glid i nya boken

Ritta Jacobsson i Ishuset i Tumba. Här blir Max med i ett nytt hockeylag. För att fånga unga idrottskillar ville Ritta att idrott skulle vara en ingrediens i boken.
Ritta Jacobsson i Ishuset i Tumba. Här blir Max med i ett nytt hockeylag. För att fånga unga idrottskillar ville Ritta att idrott skulle vara en ingrediens i boken.
Björkhaga skola. Det är hit Max kommer när han flyttar från Huddinge.
Björkhaga skola. Det är hit Max kommer när han flyttar från Huddinge.
Tumbabon Ritta Jacobssons böcker om Afrodite säljer både i Sverige och utomlands.

Nu satsar hon på att locka läströtta killar med nya ungdomsdeckaren Max som utspelar sig i Tumba och Segersjö.

Första gången Lokaltidningen Mitt i når Ritta Jacobsson befinner hon sig på ett hotellrum i Kristinehamn.

Hon reser runt till skolor i Sverige för att lära barnen metoder för att göra berättelser, berätta om en författares vardag och locka till läsning.

Det sistnämnda var det speciellt fokus på när hon skrev sin senaste bok ”Max – ute i kylan” som kom ut i vår. Boken som är speciellt skriven för att vara lättläst och nå läströtta killar, personer med lässvårigheter och nyanlända utspelar sig i södra Botkyrka, precis som de flesta av Ritta Jacobssons böcker.

– Det var väldigt svårt att skriva lättläst. I Afrodite-böckerna har jag varit van att använda många ord och brodera ut texten. Till den här boken skrev jag kanske tre gånger så mycket av det som till slut blev kvar. Men i efterhand saknade jag inte ett enda ord som strukits, säger hon.

Nya boken handlar om 15-årige Max som ser sin tillvaro mer eller mindre falla samman när hans föräldrar skiljer sig och han och hans pappa flyttar från Huddinge till ett höghus i Segersjö.

Max är idrottskille, men efter en händelse sparkas han också ut från sitt lag i Huddinge där han var stjärna i lagets förstakedja. Den nya tillvaron i Tumba blir problematisk och i området där han bor börjar någon stjäla från ensamma pensionärer.

Max blir indragen i en komplicerad historia.

– Alla vill tillhöra en gemenskap. Men boken får kanske läsarna att ifrågasätta om Max inte går lite för långt. I mina böcker vill jag väcka frågor om etik och moral. Det finns alltid en baktanke med det jag skriver, säger hon.

Så småningom blir Max med i ett nytt hockeylag i Tumba. Ishuset i Tumba är en viktig plats i boken.

Men han vandrar också runt i Segersjös villaområden och åker pendel mellan Tumba och Tullinge.

Skolan han byter till är Björkhaga skola, även om skolans namn inte står utskrivet i boken.

Ritta Jacobsson fick förfrågan om att skriva boken av LL-förlaget efter att ha skrivit en lättläst vuxennovell.

Att läsa ”Max – ute i kylan” är inte som att läsa en vanlig bok. Meningarna är korta, raderna likaså och det är många styckesuppdelningar. Det är lätt att få intrycket att man håller i en diktsamling.

– Förlaget har jobbat i många år med att göra böcker för folk med dyslexi och lässvårigheter. När man gör så här blir det lättare att läsa, förklarar Ritta Jacobsson.

Fakta

Bor i Tumba

Namn: Ritta Jacobsson.

Ålder: 62 år.

Bor: Hus i Tumba.

Familj: Maken Hans. Utflugna barnen Tina, Sebastian och Patrik samt tre barnbarn.

Aktuell: Med boken ”Max – ute i kylan” (LL-förlaget). Kommer i år även ut med ombearbetningar av böckerna i serien om Jonzon, Jonsson, som skrevs mellan 2003 och 2006.