Kjell har smak för Asien

Kjells rollfigur Bengt i ”30 grader i februari” gick en bråd död till mötes. ”Jag var en sur gubbe, minst sagt. Mycket fanns i manus, men jag gör honom med glimten i ögat. Efteråt skrattade jag och Lotta Tejle, som spelar min hustru, ihjäl oss. Hur jävla elak kan man bli?”
Kjells rollfigur Bengt i ”30 grader i februari” gick en bråd död till mötes. ”Jag var en sur gubbe, minst sagt. Mycket fanns i manus, men jag gör honom med glimten i ögat. Efteråt skrattade jag och Lotta Tejle, som spelar min hustru, ihjäl oss. Hur jävla elak kan man bli?”
Det har varit mycket Kjell Bergqvist i Thailand den senaste tiden.

Tv-publiken har både kunnat se honom som bitter make i ”30 grader i februari” och dricka kobrablod i TV3.

Mest brinner han dock för barnhemsbarnen.

En brunbränd Kjell Bergqvist är förkyld efter flygresan. I fem veckor har han spelat in program för ”Kjelles smakresa i Asien”. Under sin tur i Singapore, Indonesien, Malaysia, Thailand, Kambodja och Vietnam har han provat lokala specialiteter, som ”en liten skorpionmacka” för 200 kronor och durian-frukt med lukt av utedass.

– I Kambodja tryckte jag i mig friterade tarantellaspindlar. De smakar wellpapp. Jag åt några ben, de andra tuggade i sig hela spindeln.

Men även om programmen handlar mycket om mat, har Kjell sett till att de också ska handla om annat för att få djup.

En stark upplevelse var hans möte med 38 barnhemsbarn i Indonesien. De föräldralösa barnen bjöds in till en festkväll på ett lyxhotell. I bussen dit sjöng barnen, som bara äger kläderna de går i, en sång där de tackade för allt de fått.

– När jag, min hustru Karin och döttrarna var lediga åkte vi och tömde en hel leksaksaffär. Sedan länsade jag varenda bankkort och tog ut 35 000 kronor till barnhemmet. Nästan alla är tsunamibarn efter flodvågen på Sumatra. Och nästan alla vill ha ett yrke där de kan hjälpa andra, säger Kjell som är tårögd och tystnar för första gången.

Sedan flera år är han också involverad i ett barnhem i Muang Mai på Phuket. Det grundades av Susanne Janson, som förlorade två döttrar under tsunamin.

Personligen har Kjell skänkt omkring 300 000 kronor till barnhemmet, och dessutom en del av försäljningen från hans kollektion med hush puppies-skor.

– Det är lite grann ens skyldighet och plikt att hjälpa till om man har möjlighet. Jag har det jag behöver och har bra försäkringar för barnen.

Var kommer ditt engagemang ifrån?

– Säg det. Jag måste ha lärt mig det hemifrån. Farsan hade tre jobb: han var lastbilschaufför, bar ut tidningar på morgnarna och på kvällarna stod han i en garderob någonstans.

Kjells mamma var nattsköterska inom långvården. För att familjen som bodde i en tvårummare i Högdalen skulle ha råd att åka charter med tåg till en fiskeby i Italien, arbetade mamman extra som städerska. I släptåg hade hon de tre sönerna, som tömde askkopparna.

– I går morse satt jag med min mamma, när hon gick bort. Hon hade alzheimer och jag tänker att det var det bästa för henne i stället för att sitta och glo i tio år till. Hon och pappa väckte min reslust – den största gåvan.

Nu för Kjell Bergqvist sitt rese- intresse vidare till sina barn. Ett par månader om året lämnar familjen Hammarby sjöstad och bor i stället i sitt hus i Hua Yang i Thailand.

– Där tar vi det lugnt, slappar och gör utflykter med bilen.

Fakta

Äckligaste smakupplevelserna i tv

”Mycket av det man äter bottnar i att man inte kastar bort det som går att äta för att det är så fattigt”, säger Kjell Bergqvist.

Sköldpaddssoppa: ”Jag åt en sked. Huvud och ben skvalpade runt i en hink diskvatten.”

Kycklingfoster i ägg: ”Här var det tvärstopp. ”Ät det där jävla ägget själv” är min kommentar i programmet.”

Kobra tappad på blod: ”De tappade ormen på blod, hällde det i en vodkaflaska och drack som snaps. Sedan tog de ut hjärtat ur kobran. Medan det fortsatte att ticka i tio minuter. Det hoppade jag över. Det påstås vara bra för potensen.”