Min lokala hjälte

Kjell Perder välkomnar alla till konsert

Kjell Perder.
Kjell Perder.
Kan musik motverka segregation och fördomar? Det tror tonsättaren Kjell Perder. Onsdag nästa vecka sätter han de tankarna på prov med konserten Be my guest, som ges i Tibble kyrka.

Kammarmusikföreningen Samtida Musik har dragit igång ett projekt som heter ”Min granne tonsättaren”. I det får olika tonsättare presentera sig genom en konsert där de bor.

En av de kompositörer som fick frågan om att delta är Täbybon Kjell Perder. Hedrad tackade han ja, men ganska snart insåg Kjell Perder att han ville göra något annat än konsert som bara presenterade hans musik.

– Jag vill göra en manifestation mot vi och dem-tänkande och främligsfientlighet, det behövs i vår tid, säger han.

Själv är han relativt nyinflyttat i Täby, och säger att han möttes av stor gästfrihet när han kom hit. På samma sätt vill han att alla nyanlända Täbybor ska bemötas.

Tillsammans med Täby musikklasser, kören Chorus pictor och Stockholms saxofonkvartett ger han en konsert där all musik på något vis relaterar till solidaritet och gästfrihet.

Ett av de stycken som kommer att framföras är nykomponerade ”Jorden behöver fred” vars text skrivits av barnen i musikklasserna.

– De skrev ned sina egna betraktelser kring flykt, längtan, fred och trygghet. Några små rader var, som jag sedan satte ihop till ”Jorden behöver fred”. Titeln kan låta som en plattityd, men det behövs sägas, säger Kjell Perder.

Konserten hålls i Tibble kyrka under onsdagen den 26 oktober halv sju på kvällen. Biljetterna är gratis och kan hämtas ut i kyrkans reception från och med den 24 oktober.