Klarar du Saras frågor?

Sara Starkström har skrivit frågor till sällskapsspel i fyra år. Marsvinet Kolan funkar som både sällskap och inspiration.
Sara Starkström har skrivit frågor till sällskapsspel i fyra år. Marsvinet Kolan funkar som både sällskap och inspiration.
Sara Starkström har skrivit 60 000 frågor till flera folkkära sällskapsspel. Marsvin och zombies är favoriter, men inget ämne är för tråkigt för en fråga.

– Det finns annorlunda detaljer om nästan allt!

Sara trodde att hon skulle skriva romaner när hon gick på universitetets kulturvetarlinje, men livet är ju något av ett tärningsspel. Under praktiken på Nicotext ville bokförlaget utveckla fler sällskapsspel, och Sara satte igång att skriva frågor. Hon blev snabbt rätt person på rätt plats. Sara älskar ordlekar, rim och frågesport, vill lära sig nya saker, älskar att vinna.

– Nackdelen är ju att jag aldrig få vara med och spela längre, eftersom mina kompisar tror att jag kan alla svar. Men det är faktiskt inte sant, jag glömmer ganska fort, säger hon.

Efter fyra år har Sara skrivit uppskattningsvis 60 000 frågor, plus ett svinn med ”för knäppa” frågor som sållats bort. Man måste hålla tempot, det går inte att sitta och vänta på inspiration. Ofta slår Sara upp ord, säg pepparkaka, i Nationalencyklopedin (”google är opålitligt”). Sedan är det bara att läsa allt som finns om peppar­kakor. I nya Svenska matspelet har Sara skrivit om ingredienser och örter ur sin egen kokbok.

– Det handlar om att hitta roliga detaljer. Det finns annorlunda detaljer om nästan allt! Om en kung dött i ärtsoppeförgiftning kan ju det vara ”grejen”.

Saras sambo, det långhåriga marsvinet Kolan, bidrar också till inspiration.

– Hon brukar få vara med lite här och där. Marsvin och zombies är återkommande teman.

Alla frågor faktagranskas. En jury bestående av Saras vänner provspelar för att bedöma svårighetsgrad och regler.

För Förfestspelet fylldes en krog i Stockholm av provspelare i åldern 18–70 år som lekte sanning eller konsekvens, dansade utan tröjor och gick skottkärra med främlingar.

I Sverige fick sällskapsspelet sitt stora genombrott på 1950-talet med tre veckors lagstadgad ­semester. I dag köper vi sällskapsspel för runt 300 miljoner kronor varje år, trots explosionen av data- och tv-spel och gratisappar.

Vad tror du om spelets framtid?

– Vi kommer alltid vilja ha spel och utmaningar, men formen utvecklas. Det kommer nog att bli mera av att kombinera spelplan och tärning med att lyssna på musiksnuttar i mobilen.

Vad är trenden just nu?

– Inriktade spel är väldigt poppis, som Vinspelet. Många importerar vin själva och skapar specialintressen.

Är mobilspelen ett hot mot brädspelet?

– Jag är positiv till alla former av spel. Jag har spelat Wordfeud med en tjej i ett år eftersom vi är på samma nivå. När jag var i Göteborg sist bjöd hon mig på hockey fastän vi aldrig träffats. Nu är vi kompisar.

VINN ETT SPEL! Klarar du Saras specialskrivna frågor med Sundbybergstema? Skicka svaren till anna.wachenfeldt@mitti.se och du kan vinna spelet Röda tråden.

Fakta

Gillar strategispelet Risk

Namn: Sara Starkström.

Ålder: 32 år.

Bor: Lilla Alby.

Familj: Långhåriga marsvinet Kolan.

Yrke: Spelmakare och författare. Ligger bland annat bakom spelen ­Charader, Deckarspelet och Röda tråden. Skriver just nu frågor till ett djurspel och jobbar på en roman. ”Det blir en dystopi med zombies”.

Favoritspel: Risk.