Klassisk musik intar Hesselby slott igen

Nästa onsdag är det dags för klassisk musik i slottets salar när Hesselby kammarmusikfestival drar igång.
Nästa onsdag är det dags för klassisk musik i slottets salar när Hesselby kammarmusikfestival drar igång.
Slottsägare Tomas Ledin och producenten Hilda Sandgren.
Slottsägare Tomas Ledin och producenten Hilda Sandgren.
Festivalens konstnärliga ledare, Kjell-Åke Hamrén, omgiven av fem av festivalens artister.
Festivalens konstnärliga ledare, Kjell-Åke Hamrén, omgiven av fem av festivalens artister.
På Hesselby slott började musiken ljuda redan på 1760-talet. Då var det Carl Michael Bellman som framförde sin repertoar för familjen Bonde.

Nu är det dags för klassiskt på slottet igen - nästa onsdag startar Hesselby kammarmusikfestival.

Inriktningen på den nya festivalen skiljer sig från slottets sommarfestival, Stockholm folk festival, på flera sätt. I stället för 10 000 personer på slottsgården och större scener med popspelande musiker är det nu klassisk musik som gäller i slottets salonger inför drygt 100 åskådare.

– Kammarmusik är gjord för en intim sal och ska spelas närmare publiken, oförstärkt. Då är slottets mindre salar perfekta. Och vi vet ju att det var mycket kammarmusik förr på slottet, det var ju den tidens pop, det som var inne just då, säger producenten Hilda Sandgren.

Den 2 mars inleds festivalen med ett invigningsstal av slottets ena ägare T-omas Ledin. Sedan följer sex dagar med tre konserter per dag. Två salar används – Polarsalen i huvudbyggnaden och Hörsalen i Orangeriet.

– Man känner ju historiens vingslag i de här salarna. De är nyrenoverade men välbevarade, säger Hilda Sandgren.

Programmet består både av nyskrivna verk och kända tongångar. Musikerna arbetar annars på ledande positioner i professionella ensembler och orkestrar eller som frilansande kammarmusiker.

Tre kvinnliga tonsättares verk uruppförs under festivalen. Precis som slottets sommarfestival är hälften av de medverkande kvinnor.

– Ibland hör man att folk tror att kvaliteten blir sämre om man kvoterar, men jag försöker tänka ”kan det bli bättre”.

Förra sommaren var första gången som Stockholm folk festival var helt jämställd. Eftersom letandet utökades blev alternativen att välja bland fler.

– Det blev ett jättespännande program med en ännu roligare blandning. Och vi sålde ännu fler biljetter, säger Hilda Sandgren.

Hon hoppas på att många väster-ortsbor är nyfikna på den nya festivalen.

– Jag hoppas att tid och rum suddas ut och att musiken håller ihop det. -Sedan har vi ju inte slottet öppet för allmänheten på sommaren, eftersom det är för många besökare då. Så detta är en chans att komma in och upptäcka både musiken och slottet, säger Hilda Sandgren.

Fakta

Hesselby slotts musikhistoria

Slottet började byggas år 1657. Ungefär hundra år senare uppträdde Carl Michael Bellman med enmansunderhållning under middagar på slottet.

År 2012 hölls den första Stockholm folk festival på slottsgården.

För ett par veckor sedan invigdes ett nytt musikrum med bland annat karaokebås.

Den 2 mars är det premiär för slottets nya kammarfestival.

Källa: hesselby.com