”Klassiskt är inte töntigt”

Jenny Hedin bestämde sig för att bli klassisk musiker när hon var tolv år.
Jenny Hedin bestämde sig för att bli klassisk musiker när hon var tolv år.
18-åringen från Vallentuna är på god väg att uppnå sin musikerdröm.

Jenny Hedin är en av 28 ungdomar i landet som uttagits till årets Stråklandslag.

Övning ger färdighet. Ord som Vallentunatjejen Jenny Hedin tagit fasta på. Som tolvåring bestämde hon sig för att bli klassisk musiker och har sedan dess tillbringat timtal i övningsrummen på Kulturskolan i Vallentuna och på nuvarande Nordiska musikgymnasiet med altfiolen i hand.

När vi ses är hon nyss hemkommen från en veckas läger med Stråklandslaget, en sammansättning av landets bästa stråkmusiker i åldrarna 13 till 20 år.

– Det har varit en otroligt lärorik vecka. Att få träffa ungdomar med samma intressen som en själv är väldigt inspirerande, säger hon.

Stråklandslaget tävlar inte mot andra länder utan är tänkt att fungera som ett studietillfälle för särskilt duktiga elever. Jenny Hedin var en av 28 ungdomar som under sju dagar drillades i allt från stämning till solospel. Lägret avslutades med en konsertturné i bland annat Vara kyrka och Hagakyrkan i Göteborg.

– Det var häftigt att få spela i en orkester med bara stråkar, det är inte helt vanligt, säger Jenny Hedin.

Uttagningarna som gjordes under vårvintern var tuffa och hon övade flera timmar per dag för att komma upp i nivån som krävdes för att bli en av de 28.

– Det har varit en väldigt intensiv period. Men jag är van vid att öva mycket, det har mest varit roligt, säger hon.

Nu är hon mer övertygad än någonsin om att det är musiker hon ska bli.

– Många säger att det är så svårt att bli musiker. Men samtidigt, vilket jobb är inte svårt att få år 2013? Jag tycker att om man älskar musik så ska man köra på.

Hon hoppas att fler ungdomar ska våga testa klassisk musik.

– Många tvekar eftersom klassisk musik har fått en töntstämpel. Jag tycker det är tråkigt, bara för att man gillar att spela klassikt betyder det inte att man är udda. Men även om man är det tycker jag att det borde vara okej.

Vad vill du säga till de som inte vågar?

– Var dig själv och gör det du är intresserad av.

Fakta

28 bildar orkester

Stråklandslaget är en årlig uttagning och anordnas av RUM – Riksförbundet Unga Musikanter.

Årets landslag består av 28 ungdomar i åldern 13–20 år, från Tavelsjö i Västerbotten till Simrishamn i Skåne och är fördelat på 16 fioler, 4 altfioler, 6 cello och 2 kontrabasar.

Källa: RUM