Kliv in i en magisk värld

Efter framgångsrika böcker som ”Små citroner gula” kommer Kajsa Ingemarsson ut ur den andliga garderoben.

I ”Den magiska gnistan” vill hon visa vägen till ett kreativt liv – om vi öppnar oss för den skapande kraften.

– Det finns en längtan efter mer än den verkliga världen.

Kajsa Ingemarssons förra bok ”Någonstans inom oss” utspelar sig till hälften i en övernaturlig värld. I inledningen hoppar en kvinna från klippan på Fjällgatan och landar 30 meter ner. Hon sätter sig upp och tror att hon har överlevt. När kvinnan går i väg ligger hennes kropp kvar.

Responsen som Kajsa Ingemarsson fick på boken var överväldigande. På Kajsas blogg berättade folk om sina liv och där fanns kommentarer som ”Min syster tog livet av sig och det har varit så svårt att bära, men nu har jag fått en ny syn på det”.

– Gensvaret var vad jag behövde för att våga skriva ”Den magiska gnistan”. Den fick mig att förstå vilken enorm längtan det finns efter näring till människors aning om att det finns något mer än den verkliga världen. I förra boken gläntade jag på min andliga garderobsdörr. Nu har jag slagit upp den på vid gavel.

I nya boken ”Den magiska gnistan – vägen till ett kreativt liv” delar Kajsa med sig av sina tankar och upplevelser av hur vi kan öppna oss för den skapande kraften och ta emot inspiration.

Första gången Kajsa medvetet gick emot något som logiskt sett var när hon valde bort Handelshögskolan, där hon kommit in.

– Det skrek ”nej! nej! nej!” i mig. Efteråt kände jag lättnad.

En annan brytpunkt var när hon sa upp sig från sin fasta anställning på Rikspolisstyrelsen för ett tremånaders halvtidsvikariat på humorprogrammet ”Röster i radio” i P3 bara för att det var så ”fruktansvärt roligt”.

Tilltron till sin egen kraft har hon med sig från uppväxten i Tumba, där familjen alltid stöttade henne. Mamma var psykolog, pappa var departementsråd och sedan chef för länsstyrelsen. Farföräldrarna var färghandlare, men också spiritister och det fanns helare i släkten. När 7-åriga Kajsa och pappa renoverade kvarnen på landet gick allt fel, saker gick sönder och de gjorde sig illa.

Till slut sa Kajsa ”Nu vill inte kvarngubben att vi ska vara här längre”. ”Nej, nu går vi”, svarade pappa.

– En sådan liten sak är väldigt betydelsefull när man är liten. I stället för att säga att spöken inte finns sa de ”Du vet, en del själar är lite vilsna, men de är inte farliga. Då får man säga till dem ’här kan du inte vara’.” Och så var det inte mer med det.

Först långt upp i vuxen ålder förstod Kajsa att inte alla tror på reinkarnation

– Jag blev chockerad av att det finns människor som tror att när man dör så dör så är allt finito. Shit.

Vad är kreativitet för dig?

– Vår obegränsade förmåga att skapa vår egen verklighet. Jag har varit fascinerad av fenomenet länge och skrev boken för att svara på mina egna frågor. Varifrån kommer inspirationen? Jag kan fortfarande inte svara på det fullt ut, frågan leder in i ett mysterium. Jag är mottagare och del av en intelligens som är mycket större än personen Kajsa Ingemarsson. Genom att följa min egen inre röst, som är navelsträngen till det här större, har jag tillgång till det nätverket.

När började du följa din inre röst?

– Jag har nog alltid låtit mig ledas av min lust. För mig är det den tydligaste signalen om i vilken riktning vi bör gå för att utvecklas.

”Den magiska gnistan” bygger på Kajsa Ingemarssons erfarenheter och upplevelser. ”Att de sedan sammanfaller med många andras erfarenheter bekräftar för mig att det finns något vi kan kalla universella sanningar.

Fakta

Hon har jobbat på Säpo

Namn: Kajsa Ingemarsson.

Ålder: 47 år.

Bor: Hornstull. Växte upp i villa i Tumba, sedan på en ö i Blekinge.

Familj: Maken Lasse Johansson, programledare för Studio 1, Två döttrar på 14 och 11. Katt och häst på Lovö.

Yrke: Författare. Har bland annat skrivit böckerna ”Små citroner gula”, ”Lyckans hjul” och ”Någonstans inom oss”.

Bakgrund: Har arbetat på Säpos kontraspionage, som manusförfattare och programledare inom radio och tv.

Aktuell: Boken ”Den magiska gnistan – vägen till ett kreativt liv”, som kom till i skrivarlyan i Hornstull.

Inofficiellt motto: ”Går det lätt är det rätt”.

Fakta

Kajsas tips till ett kreativt liv

Enligt Kajsa är kreativitet vår obegränsade förmåga att skapa vår egen verklighet.

Sök tystnaden: ”Var i stillhet. Våga låta det tystna runt dig, så får du lättare att höra din inre vägledning.

Tänk på att det är du som skapar ditt liv: ”Se ditt liv som resultatet av din kreativitet. Det här är vad du skapat hittills. Vad vill du skapa härnäst?”

Börja: ”Ta ett steg i taget. Ingenting händer om du inte börjar i någon ände”.