Kockar redo för matkrig

Carina Andersson, Vivian Hägg och Lena Jansson tävlar för Alby och möter Lokaltidningen Mitt i träningsköket. Vivian kom med idén om ­kassava-kakan de håller i handen.
Carina Andersson, Vivian Hägg och Lena Jansson tävlar för Alby och möter Lokaltidningen Mitt i träningsköket. Vivian kom med idén om ­kassava-kakan de håller i handen.
Dogge provsmakar rätter under uttagningen på torget i Alby.  foto: Åsa Sommarström
Dogge provsmakar rätter under uttagningen på torget i Alby. foto: Åsa Sommarström
På tisdag tävlar Dogge och hans tre kockar i tv. Laget valdes ut inte helt utan dramatik.

– Jag var på väg att smita i väg från uttagningen men blev stoppad, berättar Grödinge­bon Carina Andersson.

Vid uttagningen till SVT:s ”Det stora matslaget” på torget i Alby dök jägaren och matbloggaren Carina från Grödinge upp med potatis och en hjortyttersida. Teamet bakom programmet hade snokat upp hennes blogg och bett henne komma.

– De ville att jag skulle ta med mig en vilträtt, säger Carina.

När hon kom till torget i Alby där Dogge Doggelito skulle provsmaka Botkyrkabornas mat möttes hon av rätter från alla jordens hörn. Carina tyckte att hennes vilt var malplacerat och var därför på väg att lämna inspelningsplatsen.

– Då ropade de ”Carina, det är snart din tur”. Jag tänkte att det inte var sant, och sa att jag skulle kolla min p-skiva. Då sa de att de skulle gå med mig.

Carina kom inte undan. På tisdag är hon med i laget som möter Karlshamn som leds av Emma Igelström. Albylaget ställer upp med en kräftbruschetta till förrätt, pavillion criollo till huvudrätt och kassava-kaka till efterrätt. Menyn ska avsmakas och bedömas av juryn som består av stjärnkocken Marcus Samuelsson, matetnologen Anna Burstedt samt deckarförfattaren och matkritikern Mons Kallentoft.

Dogge Doggelito drog upp riktlinjerna för menyn med hjälp av sina kockar. Huvudrätten pavillion criollo är från Venezuela, där Dogges pappa är född. Det är tryckkokad flankstek serverad med bland annat en bönröra, ris, bröd och matbanan.

– Menyn blev karibisk med svensk touch och Albytouch, förklarar Dogge.

Han har själv gått på restaurangskola i Södertälje, och berättar att tv-programmet blev ett lyft även för sin egen del.

– Jag hade lagt matlagningen lite på hyllan, men programmet fick mig att komma i gång igen.

Med i laget plockade Dogge sin tidigare granne Vivian Hägg, som tidigare har bjudit honom på mat.

– Jag är uppvuxen i restaurangmiljö på Filippinerna. Både mamma och mormor jobbade i restaurang, säger Vivian.

Och från Fittjaskolans kök till Alby torg skyndade sig också husmor Lena Jansson.

– Jag sa att jag skulle bli borta i en halvtimme, men det blev två timmar. Nu väntar barnen på tv-programmet, berättar hon.

Det var i Lena Janssons kök hemma i Salem som kvartetten hårdtränade. Till sin hjälp hade de även Dogges lärare Herbert från restaurangskolan. I programmet har deltagarna två timmar på sig att laga maten.

– Vi tränade på att göra våra rätter flera gånger. Vi körde mot klockan, säger hon.

Själva mattävlingen där de möter Karlshamn spelades in i Nyckelviken i Nacka i somras. Hur det gick får ingen säga.

Däremot kan de berätta att ­musikern och underhållaren Dogge också har talang i köket. Det förvånade dem.

– Han är till exempel väldigt duktig på att hacka och skära snabbt och fint, säger Vivian Hägg.

Fakta

Stjärnkocken Samuelsson med i juryn Inälvor och surströmming inga favoriter på matbordet

I Det stora matslaget hjälps hela samhällen åt för att vinna titeln Sveriges mest välsmakande ort.

Varje ort har en lagledare vars första uppgift är att hitta bygdens bästa amatörkockar. När matlaget är funnet ska de tillsammans skapa en meny som visar upp regionens unika mattradition.

Varje vecka ställs två orter mot varandra i en duell där deras menyer bedöms av juryn – stjärnkocken Marcus Samuelsson, författaren Mons Kallentoft och matetnologen Anna Burstedt.

källa: svt

Namn: Carina Andersson.

Favoriträtt: Älgfilé.

Uschrätt: Inälvsmat som pölsa och lever.

Bor: Grödinge.

Sysselsättning: Pedagog i särskolan.

Namn: Vivian Hägg.

Favoriträtt: Chicken Adobo.

Uschrätt: Surströmming.

Bor: Bandhagen. (Före detta granne till Dogge i Alby).

Sysselsättning: Undersköterska på boende för dementa.

Namn: Lena Jansson.

Favoriträtt: Oxfilé.

Uschrätt: Surströmming och inälvsmat.

Bor: Salem.

Sysselsättning: Husmor i köket på Fittjaskolan.