Kodjo har alltid varit rolig

”Det är inte ofta man får vara med i ett sammanhang där man jobbar stenhårt på att överträffa varandra i generositet”, säger ”Musikhjälpens” programledare Kodjo Akolor.
”Det är inte ofta man får vara med i ett sammanhang där man jobbar stenhårt på att överträffa varandra i generositet”, säger ”Musikhjälpens” programledare Kodjo Akolor.
Komikern Kodjo Akolor är glad över alla framgångar – men väntar ständigt på att någon ska avslöja hans bluff.

Just nu sitter han i en glasbur i en vecka och samlar in pengar.

– Tänk dig Big Brother-huset – fast utan alkohol, sex och festande.

Under insamlingseventet ”Musikhjälpen” sitter just nu programledaren Kodjo Akolor inlåst i en glasbur i Skåne. Målet är att samla in så mycket pengar som möjligt för att barn i slummen ska få rent vatten

– Tänk dig Big Brother-huset fast utan alkohol, sex och festande och ersätt det med rörande livshistorier och sex dagars intensivt välmående. Det är så larvigt mycket feel good, säger Kodjo som leder programmet tillsammans med Gina Dirawi och Jason ”Timbuktu” Diakité.

Komikern, som annars väcker Sverige i P3:s ”Morronpasset”, jobbade med ”Musikhjälpen” även 2011.

Vad blev du mest berörd av förra året?

– Sista dagen kom Gustav, fem år. Han hade tjatat på sin mamma och ville komma med sin spargris med 238 kronor. Han gav bokstavligt talat bort allt han äger.

De första åren bodde Kodjo på Åkerbyvägen i Täby centrum, men flyttade sedan till Sörgården, nära Vallentuna centrum.

– I början kände jag mig jävligt ensam och utsatt. Jag är präglad av att vi var den första svarta familjen i Vallentuna. Det blev en del mobbing, men det handlade inte bara om att jag var svart. Det hade lika gärna kunnat vara för att jag var tjock. Jag såg inte ut som andra. Min mamma har kvar ett brev från en lärare i Ekeby­skolan där det står att det är okej att de kallar mig ”neger” för att det är det som han är, säger Kodjo Akolor som har rötter i Ghana.

Förutom att bråka – vilket Kodjo gjorde en del – uppträdde han på roliga timmen, imiterade bland andra Eddie Murphy.

– Jag blev den roliga killen. Det var där det började, säger Kodjo som också är stolt över att vara Vallentunabo och har kvar sina kompisar från dagis- och lågstadietiden.

Trots att komikerkarriären går som tåget, har Kodjo stunder när han väntar på att någon ska komma på honom med att ”köra en bluff”.

Vad ska du göra då?

– Jag har ett år kvar tills jag får en examen i internationell ekonomi och blir marknadsförare. Då får jag ju fortfarande jobba med människor. Det är också mycket psykologi.

Numera bor du i Solna. Hur är det?

– Det är trevligt. Det är jätteskönt att de har avvecklat Råsundastadion. Jag är inte ett stort fotbollsfan, första indikationen på att det var match var att någon pissade på min port.

Vad gör du i Solna?

– Inte mycket. Jag är en soff­potatis och kollar på tv-serier som ”Homeland”. Men först tränar jag.

Men då är du ju ingen soff­potatis?

– Det är falsk ödmjukhet. När någon säger: ”Åh, vad vältränad du är!” ska man svara: ”Äsch, jag ­tränar knappt.” Det är lite jante-Sverige.

Sedan berättar han att han kör tre pass i veckan med sin personliga tränare. Två dagar sitter han på en motionscykel inför Vätternrundan.

Träningsivern väcktes efter att Kodjo radiopratat om skadlig bukfetma med tv-doktorn. Än hade Kodjo inte utvecklat det, men hans hjärna översatte läkarens ord till ”livsfara”.

– Jag tror det är bra att lura hjärnan. Jag kör tills någon genomskådar bluffen.

Fakta

kodjo Sänder Radio och tv dygnet runt

Namn: Kodjo Akolor.

Ålder: 31 år.

Bor: Nära Solna centrum. Bott i Huddinge, uppvuxen i Täby och Vallentuna.

Familj: Föräldrar, bror, fästmö.

Yrke: ”Blivande världsledare”. Tills dess komiker och programledare.

Aktuell: ”Musikhjälpen” sänder radio och tv dygnet runt till 16 december. ”Musikhjälpen” arrangeras av SR, SVT och Radiohjälpen.

På Youtube: Sök på Kodjo och ”Kiss from a rose”. Hör honom ”sjunga typ som en gud, även om vissa skulle säga strypt katt”.