”Många val kommer med mycket pengar”

Rebecka Uusaro och Joakim Eriksson fick ta emot kulturskolan stipendie.
Rebecka Uusaro och Joakim Eriksson fick ta emot kulturskolan stipendie.
Flera konserter och en parad på lördagen avrundar terminen för kulturskolan. Och så klart stipendier som i år går till sångerskan Rebecca Uusaro och slagverkaren Joakim Eriksson.

Kulturskolan i Upplands Väsby avslutar sin konsertvecka med en parad på lördagen genom centrala Väsby, start 12:40. Konsertveckan är en traditionsenlig avrundning på vårterminen med flera konserter och stipendiutdelningen.

Stipendiet ska gå till elever som visat stort engagemang i kulturskolan och utvecklats i sitt musicerande. På torsdagen stod det klart att årets stipendiater blev sångaren Rebecca Uusaro och slagverkaren Joakim Eriksson. De fick 5000 kronor var.

En glad överraskning för Joakim Eriksson. Hans föräldrar fick veta att han nominerats men berättade inget. Men på en slagverkslektion i maj fick han höra att han skulle få stipendiet.

– Det var en överraskning, nästan overkligt. Men jag visste inte hur mycket pengar det var. Det hade mina föräldrar hålt hemligt så det fick jag höra först igår.

Vad ska du göra med pengarna?

– Jag vet inte, jag trodde jag skulle få kanske tusen eller tvåtusen kronor. Men det är väldigt mycket pengar och med det kommer många val. Så just nu ska jag bara låta de ligga.

Att spela slagverk har länge varit en sorts befrielse och avslappning för Joakim.

– Det har varit ett sätt för mig att slå av mig. Efter en skoldag som går dåligt blir man lätt irriterad. Men när jag går till slagverket blir jag munter igen.

I motivering står det att han prisas för att han är en mycket god kamrat.

Vad tycker du om den motiveringen?

– Jag förstår vad de menar. Jag försöker alltid få alla att delta. Det är något jag har haft med mig sen jag var yngre, att vara vänlig mot alla.

Vilka möjligheter han har att fortsätta med sitt slagverkande är inte säkert. Snart går han ut gymnasieskolan och har då inte möjlighet att stanna kvar i kulturskolan. Han har fått ett förslag om att börja spela i orkestern VSB men har inte hunnit bestämma sig.

– Det är jättemycket annat nu när jag tar studenten.

Kulturskolan höjer åldersgränsen

Fakta

Stipendiaterna

Motivering för Rebecca Uusaro:

”Rebecca är en varm och positiv duktig elev som har gått i musikskolan sedan årskurs två. Hon började som sångerska i Bandet Terminus under flera år och har fortsatt på solosång efter det. Hon har medverkat i en mängd konserter både på musikskolan utanför. För att nämna några: Musikskolans 60-årsjubileum, Ted Gärdestadskonserten i höstas, samt många andra musikaliska sammanhang. En mycket begåvad sångerska med bred genrerepertoir och det lilla extra som gör att musiken och sången går rakt in i hjärtat.”

Motivering för Joakim Eriksson:

”Joakim Eriksson får stipendiet: För god kamratskap. Stort engagemang och ansvarstagande. En mycket god kamrat som aldrig missar en lektion. Bidrar alltid med goda idéer kring musiken. Spelar i  DrumRiders, hoppar in i VSB och deltagit i många projekt genom åren.”

Källa: Kulturskolan