Sopkung ger sin syn på skräp

Robert Falck vrider och vänder på det moderna samhällets sopproblem i sin nya bok.
Robert Falck vrider och vänder på det moderna samhällets sopproblem i sin nya bok.
Vi lockas att kasta bort billiga massprodukter. Det gör att frågan om avfallet i dag är mer komplex än tidigare.

I sin bok Smarta sopor, ger SRV:s vd Robert Falck sin syn på skräpet vi kastar.

Det hela började med en burk Soldatens ärtsoppa. Robert Falcks då 8-åriga dotter hade en pennburk av plast och en fråga.

– Hon undrade varför vi inte kunde slänga båda burkarna på samma ställe. Och frågan är egentligen oerhört komplex, här hade vi två liknande restprodukter men de ska slängas på helt olika platser, berättar Robert Falck.

Soppburken var man då tvungen att köra till privata FTI:s insamling och pennburken till en kommunal insamlingsplats.

– Det är två helt olika system, sorteringen blir väldigt omständlig. Det är grunden till boken kan man säga, att vi kan bli effektivare i vår sophantering, säger Robert Falck.

I boken ”Smarta sopor” associerar han både brett internationellt och historiskt om skräp och restprodukter i vår omgivning. Han beskriver regleringar av sophantering under 1600-talet, berättar om sopstatistik från USA och om konsekvenser av nya uppfinningar som 3D-printers.

De lokala beröringspunkterna är egentligen få, förutom det upp­enbara; att sophanteringen är ett globalt problem som berör oss alla.

– Avfall är ett globalt problem, det stannar inte här i Södertörn utan sprids i hela världen för att sopor samtidigt är en handelsprodukt, säger Robert Falck.

Den svenska avfallshanteringen är i en återvändsgränd, skriver SRV:s vd.

När exempelvis bara 25 procent av plastförpackningarna återvinns så tappar Sverige fart medan andra europeiska länder går framåt.

Men det finns lösningar för problemen, hävdar han. En del av dem snuddar nästan vid science fiction; återinför sopnedkasten och installera en robot som sorterar. Ny teknik och smartare tjänster, helt enkelt.

– Det är faktiskt ingen science fiction. Man kan till exempel ha sopnedkast i varje kök där man slänger allt avfall, en maskin sorterar sedan åt oss. Det är fullt möjligt, tekniken finns, men det krävs också vilja att genomföra det, ­säger Robert Falck.

Fakta

Kommun- och hockeyledare

Namn: Robert Falck.

Ålder: 51 år.

Bor: Sundbyberg.

Familj: Gift och har två barn.

Yrke: Vd på SRV återvinning, tidigare kommundirektör i Sundbyberg och generalsekreterare i Svenska ishockeyförbundet.

Aktuell: Med boken Smarta sopor (Ekerlid förlag, 2013).