Kommunen ny hyresvärd i kulturparken – men marknadshyror kommer gälla

Kommunen kommer ta över principen med marknadshyror i gamla folkparken i Handen. Arkivbilden är från ett tidigare tillfälle där folk vid parken protesterade mot de tidigare exploateringsplanerna i parken.
Kommunen kommer ta över principen med marknadshyror i gamla folkparken i Handen. Arkivbilden är från ett tidigare tillfälle där folk vid parken protesterade mot de tidigare exploateringsplanerna i parken.
Roj-teatern har funnits i parken sedan 1983. Bilden från i mars i år, när teatergruppen repar ”Balladen om Robin Hood”.
Roj-teatern har funnits i parken sedan 1983. Bilden från i mars i år, när teatergruppen repar ”Balladen om Robin Hood”.
Kommunen tar över som hyresvärd för verksamheterna i Handens gamla folkpark, men man går inte ifrån den omtvistade principen om marknadshyror.
"Kommunen kan inte subventionera en hyra bara för att vi hyr ut lokalen", säger lokalförsörjningschefen Jesper Schönberg.

Kommunstyrelseförvaltningen tar över från kommunala fastighetsbolaget Tornberget som hyresvärd i kulturparken i Handen. Detta uppger Tornbergets ledning för Mitt i.
– Tornberget har framfört önskemål till kommunen om att hyresavtal till föreningar bör hanteras via kommunen och inte via Tornberget, för att få en enhetlig bedömning och hantering mot alla föreningar. Mycket talar för att så också kommer ske från och med 2017 när det gäller föreningar i kulturparken, säger Jan Andersson (S), styrelseordförande i Tornberget.

Läs mer: Förening i kulturparken räddas – hyresnämnden sänker hyra kraftigt

– Kommunstyrelseförvaltningen är såvitt jag förstår beredd att ta över hyresavtalen för vidareuthyrning till föreningarna. Så sker ju redan i dag för vissa av föreningarna, fortsätter Jan Andersson.

Även Tornbergets nytillträdda vd Marita Anheim uppger för Mitt i att 1 januari 2017 är det datum man arbetar mot för överlåtelse av kontrakten. Men den nya principen om marknadsmässig hyra i parken kommer gälla. Kommunstyrelsen sänker inte de hyresnivåer som Hyresnämnden bedömer vara marknadshyror.

Läs mer: ”Robin Hood” kan bli slutet för Roj-teatern

– Även kommunen ska ta en marknadsmässig hyra för lokaler som föreningar och företag hyr av oss. Det är inte så att kommunen kan subventionera en hyra bara för att vi hyr ut lokalen, säger Jesper Schönberg, lokalförsörjningschef på Haninge kommun, om situationen i folkparken.

Efter besiktning på plats beslutade Hyresnämnden nyligen att marknadshyran för till exempel kulturföreningen Levande Zon i Gula villan ska vara 85 000 kronor per år.

– Om Hyresnämnden bedömer att man kommer fram till acceptabla marknadsmässiga hyresnivåer så följer vi säkert dem. Möjligen skulle vi tvingas utreda frågan innan vi kommer fram till rätt nivå, säger Jesper Schönberg.

Läs mer: Hyreschocker i folkparken

Det var inför 2016 som Tornberget beslutade att införa marknadsmässig hyra i parken, vilket man fått kritik från föreningarna för. Parken pekades i början på 90-talet ut av kommunen som kulturpark, vilket föreningarna menar betyder att hyrorna ska anpassas efter föreningarnas ekonomi. Tornberget tog å sin sida nyligen styrelsebeslut på marknadshyra för verksamheterna. Man har ansett att föreningarna och församlingen i parken haft för låg hyra en längre tid, och att bolaget enligt aktiebolagslagen måste ta ut marknadshyror eller självkostnadshyror.