Konst eller bara klotter?

Spånga-Tensta kan få den första lagliga graffitiväggen i norra Stockholm.

Laglig graffiti är kontroversiellt och i stadsdelsnämnden går åsikterna isär.

– Ytterst handlar det om yttrandefrihet, säger ordförande Awad Hersi (MP).

När Spånga-Tenstas stadsdelsnämnd klubbade igenom verksamhetsplanen för 2015 tog de beslut om att undersöka möjligheten att inrätta en laglig graffitivägg.

Laglig graffiti har varit en kontroversiell fråga i många år, och väcker engagemang från både förespråkare och motståndare.

Stadsdelsförvaltningen ska utreda var en eventuell vägg är lämplig att uppföras, och vad som gäller för bygglov till exempel.

– Det kan dröja innan den blir verklighet, säger Awad Hersi (MP) ordförande i nämnden.

Ole-Jörgen Persson (M), vice ordförande, vill inte ha någon graffitivägg i stadsdelen, och ingen annanstans heller.

– Det är en oerhört dålig idé. Man ska särskilt inte göra det i områden som har den byggnadsstuktur och befolkningsstruktur som Spånga-Tensta har. I ett miljonprogramsområde är det viktigt att man håller det rent och snyggt, annars riskerar man att cementera bilden av en förort som inte mår bra.

Han säger att moderaterna anser att lagliga graffitiväggar uppmanar till och riskerar att sprida klotter.

– Jag har varit politiskt verksam i området i över tio år och har aldrig hört ett önskemål från en invånare om att man vill ha mer graffiti.

Awad Hersi tycker inte att det är upp till politikerna att avgöra vad som är konst eller inte.

– Det här handlar om något mycket större än att ungdomar kanske tycker det är spännande med graffiti, utan ytterst handlar det om yttrandefrihet. Man kan inte bannlysa en konstform.

Stadsdelen bär på en stor del av graffitihistoria. Bromsten var under slutet av 80-talet och 90-talet graffitiland. Det är också där som Stockholms och Sveriges äldst bevarade graffitimålning finns: Fascinate, som målades lagligt av Circle och Wierd 1989.

Den anses så pass värdefull att Stockholms stad har beslutat att den ska bevaras. När industriområdet blir bostadsområde kommer väggen att finnas kvar.

Just nu visas en utställning om graffiti på Stockholms läns museum i Sickla. Bromsten är en av platserna som uppmärksammas.

– Bromstens industriområde var ett slags äventyrsland där det var vildvuxet och en massa gamla bilvrak stod överallt. Varenda vägg var täckt med sprayfärg och nya målningar dök upp hela tiden, säger Björn Engberg, som växte upp i Bromsten.

Han har gjort fotoboken ”Bromsten – 25 år av bombing och burners” där han dokumenterat en epok vars spår försvinner när industriområdet blir bostäder. Björn Engberg står även bakom utställningsdelen om Bromsten på länsmuseet.

– För mig finns det något värdefullt i sådana här mellanområden som får vara lite vildvuxna och förfallna när allt annat i samhället ska vara så rent och strukturerat. Kolla bara på all kreativitet som uppkom bland graffitimålarna i Bromsten, något sådant skulle aldrig ha hänt i Hammarby sjöstad.

Fakta

Stockholms klotterpolicy

Den nya majoriteten avskaffade nolltoleransen mot graffiti när de tog över makten och från och med årsskiftet gäller den nya klotterpolicyn i Stockholm.

Klotter, olaglig graffiti och liknande skadegörelse accepteras inte.

Detta gäller för alla typer av fastigheter, mark, anläggningar och fordon.

Tidigare skulle kommunen inte medverka till att exempelvis anordna seminarium eller en utställning om graffiti. Den paragrafen togs bort vid årsskiftet.

Källa: Stockholms stads

klotterpolicy

Fakta

Bromsten är en del av Graffiti spaces

Graffiti spaces hade vernissage den 29 januari och visas fram till den 6 september på Stockholms läns museum i Dieselverkstaden, Sickla.

Museet vill undersöka graffitin, konstnärernas situation och platserna där graffiti skapats.

Bromstens industriområde är ett av sju områden i Stockholm som uppmärksammas på utställningen.

”Utställningen vill visa på sambandet mellan den moderna stadens former och graffitins provocerande vilja att sätta sitt märke på dess väggar”, säger utställningens producent Lars Fridén.