Konst som tankeställare

I maj kommer Afrikas största konstbiennal till Sollentuna.

I en unik utställning ställer samtida afrikanska konstnärer ut för första gången i Skandinavien.

Den 2 maj är det vernissage för ”Contemporary Art – Africa” på Edsviks konsthall. Samlingsutställningen är ett samarbete med Dakar-biennalen i Senegal som är den främsta plattformen för samtida konst i Afrika.

Dakar-biennalen är också den plattform som oftast sprider konsten till resten av världen – vilket även i det här fallet är en av förhoppningarna hos Rickardo Donoso, chef på Edsviks konsthall.

– Konsten suddar bort de geografiska gränserna och bygger broar mellan kontinenter, säger han.

Utställningen visar verk av fyra konstnärer. Två av dessa – Cheikhou Bâ och Ismaila Fatty – kommer personligen till Sollentuna och medverkar på invigningen.

Ismaila Fatty arbetar med textil och hämtar inspiration från traditionell gambiansk knytbatik, medan Cheikhou Bâ blandar starka färger, geometriska mönster och text.

– Det är en protest mot det politiska etablissemanget, de bara pratar och pratar men ingenting händer, säger Rickardo Donoso om Cheikhou Bâ.

Den samtida afrikanska konsten är starkt påverkad av sociala, politiska och ekologiska motiv. Ugochukwu-Smooth Nzew, en av Dakar-biennalens tre curatorer, beskriver för amerikanska CNN hur samtida konst förväntas kommentera och bearbeta aktuella händelser – som situationen med Boko Haram i Nigeria.

– Att arbeta med vår tids viktigaste frågor, som ojämlikhet och sociala förhållanden, utan att verken förlorar den sublima kvalitet som gör dem till konst – det är väldigt viktigt, säger han till kanalen.

Och det är just detta hoppas Rickardo Donoso att besökarna tar med sig.

– Konsten har en viktig funktion när det handlar om att rapportera om dessa saker. Vi hoppas att här utställningen ger en tankeställare.

Fakta

Mer på Edsvik

Maj: Grafik och akvareller av nobelprisbelönade författaren – och konstnären – Günter Grass.

Junaug: 2 x akvarell. En utställning där fyra akvarellister från Sverige och sex från Kina ställer ut, samt en akvarell­salong med öppen ansökan.