Konst uppåt väggen

Linnea beskriver sin konst som undersökande av rumsligheter, en slags platt arkitektur.
Linnea beskriver sin konst som undersökande av rumsligheter, en slags platt arkitektur.
Rågsved ska få en stor muralmålning när Stockholm satsar på gatukonst. I slutet av augusti sätter konstnären Linnea Rygaard penseln mot väggen och under två veckor kommer ett konstverk växa fram.

Konstverket ska målas på husfasaden på Stövargatan 71 och arbetet med det väntas ta omkring två veckor. Det är ett samarbete mellan Stockholm konst och Familjebostäder som gjort det möjligt.

Linnea Rygaard gick ut från konsthögskolan förra året, och under en utställning i Stockholm i våras blev hon tillfrågad av Frida Cornell på Stockholm konst om hon ville göra en muralmålning i Rågsved.

– Det ska bli helt fantastiskt. Eftersom mitt motiv utgår från en arkitektonisk tradition så blir det så himla meta när man får göra det på ett hus, säger Linnea Rygaard.

Målningen blir den senaste i raden av nya muralprojekt i Stockholm. Nyligen prydde brasilianska konstnärsduon OsGemeo Mosebacke på Södermalm med graffiti och förra året fick Farsta en stor fasadmålning.

Linnea Rygaard är van vid stora målningar.

– Jag håller på med ganska storskaligt måleri och jag har gjort muralmåleri innan, men inte såhär stort, säger Linnea Rygaard.

Linnea bor nu i Ljusdal i Hälsningland, men är från söder om söder.

– Jag har bott i Bagarmossen och innan det i Huddinge. Så det är roligt att det är i Söderort.