Konsten att vara en man

Love Kahnlund håller på med ett projekt om manlighet, som kommer att bli en föreställning på Sagateatern senare i vår.
Love Kahnlund håller på med ett projekt om manlighet, som kommer att bli en föreställning på Sagateatern senare i vår.
Vad är manlighet? Måste det vara ”en stark ­viking”?

De frågorna står i centrum när teaterpedagogen Love Kahnlund pratar manlighet med killar i åttan. Deras tankar och åsikter ska sedan sammanfattas i en föreställning på Sagateatern.

När Love Kahnlund var i tonåren funderade han mycket över vad det innebar att vara man. Tanken har följt honom genom åren och har nu utvecklats i ett projekt om manlighet. Som teaterpedagog på Sagateatern är det här hans första alldeles egna projekt.

– Det är skitkul, men det var läskigt i början när jag inte visste hur det skulle mottas av killarna. Men jag tycker att det är viktigt och intressant och nu har de själva sagt att det har varit roligt och har gett dem något nytt.

Under ett par veckor har han träffat killar i årskurs åtta från Käppala skola och Källängens skola. I mindre grupper har de diskuterat begreppet manlighet och vad som gör en person till man.

Killarna har också tilldelats skrivuppgifter där de bland annat har fått fundera över idealbilden av sig själv om tio år och förhållandet mellan manlighet och våld.

Just nu sitter Love för att sammanställa texterna i en antologi. Materialet ska sedan bli en föreställning, som kommer att spelas på Sagateatern i maj.

Love Kahnlund ser tillbaka på sin egen tid som 14-åring och konstaterar att det egentligen inte är så lätt för en högstadiepojke att relatera till livet som man. Men diskussionerna har berört många delar och fast det finns tydliga ­föreställningar om vad som gör en person till man har de inte alltid varit ense.

– Vi har börjat basic med könsorganen och har sedan tagit det vidare. Många har beskrivit den stereotypa mannen som en slags viking som slåss och plundrar. Det var ett gäng som sa att en man är en ”muskulös och känslokall bjässe”.

Love konstaterar att det finns en tydlig bild bland killarna att det inte är manligt att visa känslor. Många gråter bara inför sina allra närmaste och då helst mamma. Men då ska det verkligen vara allvarligt, som att någon har dött eller att man har blivit slagen.

– Pungspark och död i familjen. Då är det absolut okej, då får man gråta, säger Love och skrattar.

Han säger vidare att diskussionerna ofta har snöat in på normativa föreställningar, men samtidigt att de slutligen har kommit fram till att det finns flera typer av manlighet, trots allt.

– De säger att de har fått nya sätt att tänka kring normen.

För egen del har Love länge haft svårt med begreppet manlighet och det är först på senare år som han har funnit sig i att beskriva sig själv som man.

– Jag tror på socialkonstruktivism, att manlighet och kvinnlighet är sociala konstruktioner. Jag tycker det är ganska oviktigt om det är manligt eller kvinnligt. Ofta har det manliga högre status och det är jag emot. Det är problematiskt när man förväntas vara på ett visst sätt på grund av sitt kön.

Och den linjen har åttondeklassarna också nuddat vid.

– Det är intressant att de går i åttan och kan föra sådana diskussioner, säger Love Kahnlund.

Fakta

Pappa var chef på Sagateatern

Namn: Love Kahnlund.

Ålder: 31.

Bor: På Lidingö, där han också är uppvuxen.

Familj: Ja.

Yrke: Teaterpedagog på Sagateatern sedan fyra år.

Aktuell: Med ett projekt om manlighet, som ska bli en pjäs till våren.

Kuriosa: Love var mycket på Sagateatern som barn eftersom hans pappa var chef där.

Fakta

Så här har några killar i åttan skrivit om vad manlighet är:

”Det har bildats en manlig kultur i film och media där män framstår som vildar. Den bilden av män har etablerats i samhället och blivit till en förebild av hur män ska vara.”

”Det som gör mig till man är rösten, utseendet och svetten.”

”Man kan inte gråta, för det är omanligt. Det är bara illusioner från omvärlden. Jag vet inte riktigt vad man skulle kunna göra åt det, men det skulle vara skönt om bilden av manlighet suddades ut.”

”Jag skulle vilja att det var okej att visa känslor och att jag gjorde det när jag behövde det.”

”Våld och manlighet. Jag tycker inte att de ska kopplas till varandra; men i många sammanhang beskrivs de som ett tvillingpar.”