Konsthall tror på nytt succéår

Ricardo Donoso på Edsvik konsthall hoppas på ett ännu bättre konstår.
Ricardo Donoso på Edsvik konsthall hoppas på ett ännu bättre konstår.
Förra året blev en succé för Edsvik konsthall.

En välbesökt Salvador Dalí-utställning och en rekordstor höstsalong låg bakom publiktillströmningen.

I år satsar konsthallen på ännu fler besökare.

Förra årets stora satsning på Edsvik konsthall var något av en chansning. Salvador Dalí är ett känt namn, men de 35 skulpturer och 115 grafiska verk som visades var kostsamma att låna in.

Men risktagandet skulle visa sig falla väl ut.

– Det var en succé och mycket folk kom, så vi är väldigt glada, säger Ricardo Donoso, konstnärlig ledare på Edsvik konsthall.

Framgången fortsatte under hösten. Konsthallens höstsalong fick fler bidrag än någonsin, över 400 konstnärer skickade in sina verk.

– Jag tror att vi har etablerat ett koncept och skaffat oss en stabil publik. Vi är glada över att kunna konkurrera med de statliga institutionerna om att ställa ut kvalitetskonst, säger Ricardo Donoso.

I år hoppas han på ännu bättre publiktillströmning till konsthallen. Bland annat fortsätter de på den inslagna, surrealistiska vägen som Salvador Dalí inledde. Den 29 juni öppnar nämligen en utställning med den mexikanska konstnären Fernando Garrido. I sina tavlor låter han människans undermedvetna och mörkare tankar och känslor komma fram i ljuset.

– Han är en av de mest kända latinamerikanska konstnärerna och har ett mycket speciellt bildspråk, säger Ricardo Donoso.

Edsvik konsthall kommer också att följa upp förra årets framgång med höstsalong under 2013. Men i år blir den ännu större.

– Det har varit en bra respons och stort intresse från konstnärer i hela Sverige för höstsalongen, så i år kommer den att hållas i alla våra lokaler, säger han.

En annan nyhet är att den öppnas för konstnärer från våra närmsta grannländer. Det blir skandinaviskt tema.

– Det är kul att kunna visa den här typen av konst och klassiker i en förort. Vi hoppas kunna fortsätta att berika kulturen utanför tullarna även i framtiden, säger Ricardo Donoso.

Fakta

Se Fuglesang

Inre och yttre rymden, 23 mars–14 april. Christer Fuglesang deltar tillsammans med 24 andra konstnärer som tolkar mötet mellan konst och vetenskap.

Boris Koller, 25 maj–16 juni, Den största utställningen någonsin med denna österrikiske konstnär.

Viggo Wallensköld och Maya Rygaard, 24 augusti–15 september. Två samtida, finska konstnärer.