Konstnärer öppnar eget galleri

Peter Sherman och Björn Schaerström är två av de elva konstnärer som öppnar galleri i Vallentuna centrum i oktober.
Peter Sherman och Björn Schaerström är två av de elva konstnärer som öppnar galleri i Vallentuna centrum i oktober.
Det bubblar i Vallentunas konstliv.

Rekordmånga konstnärer ställer ut på Konst i Roslagen och i oktober öppnar ett konstnärsdrivet galleri i Vallentuna centrum.

– Det är en väldigt positiv känsla just nu. Äntligen, så känns det, säger Peter Sherman, en av elva konstnärer som står bakom öppnandet av det nya galleriet.

Lokalen som är på 50 kvadratmeter ligger på Skördevägen 9 i Vallentuna centrum och har tidigare använts av en redovisningsfirma. Nu ska den rensas ut och tak och väggar ska målas i vitt, vitt, vitt.

Hela 30 konstnärer i den nystartade föreningen KiVa, Konstnärsföreningen i Vallentuna, kommer att få möjlighet att ställa ut i de nyrenoverade lokalerna.

Konstnären och m-politikern Björn Schaerström är en av dem som ingår i det nystartade kollektivet. Han ser öppningen av galleriet som en nytändning i Vallentunas kulturliv.

– Många har länge känt att det behövs något som drivs av konstnärer för konstnärer. Det här ger oss möjlighet att göra det vi vill på våra villkor, säger han.

Det har varit alldeles för mycket runstenar och vikingabyar i Vallentuna, anser han.

– Man har varit fokuserad på en viss typ av kultur och många konstnärer har inte lyfts fram. Det här blir något helt annat.

Nu samlas etablerade konstnärer som alla har Vallentunakoppling för att visa sin konst. Det är spännande.

Den 1 oktober får de tillgång till lokalerna och de hoppas kunna öppna galleriet några veckor senare.

Besökare kommer att få möjlighet att köpa verken, men några bestämda priser finns inte. Köparna får helt enkelt förhandla på plats med konstnärerna.

Några av de konstnärer som bjudits in att ställa ut är bekanta ansikten i Vallentunas konstvärld, som Eva Linde och Michael Anzengruber. Andra är helt gröna.

– Det är en kul blandning, bland annat har vi flera unga konstnärer som kommer att ställa ut. Det blir grafik, måleri, foto och keramik, allt. Det här ska vara ett galleri för everyone and anyone, säger Peter Sherman.

Fakta

Ett kollektiv av konstnärer

Galleriet öppnar i oktober på Skördevägen 9 i centrum.

Bakom galleriet står elva medlemmar i konstnärskollektivet KiVa (Konstnärsföreningen i Vallentuna).

KiVa är en nystartad konstnärsförening och består av 30 konstnärer från Vallentuna.

På deras hemsida www.konstnarsforening.se går det att läsa om kommande utställningar och exakt datum för öppnandet av galleriet.