60 konstnärer under samma tak

SYNK:s utställning pågår till 28 december.
SYNK:s utställning pågår till 28 december.
Möten mellan människor med olika kulturell bakgrund. Det är grundidén i konstprojektet SYNK som gjort succé under året.
Under hela december har projektet utställning på Kulturhuset i Kungsängen.
– Deltagarna har varit mellan 10 och 94 år, säger Lucia Kangur Röed.

Det är konstnärerna Lucia Kangur Röed och Anne Hansson som hållit i konstträffar i Bro och Kungsängen under året.

Omkring 60 konstnärer från bland annat Syrien, Afghanistan, Ryssland och Sverige har deltagit i projektet som ska fungera som en mötesplats för personer med olika kulturer och åldrar.

– Mötena som vi har haft har varit fantastiska. Deltagarna har varit mellan 10 och 94 år så det har varit integration mellan åldersgränserna också, säger Lucia Kangur Röed.

Omkring 40 träffar har anordnats under våren och hösten, vilket nu mynnat ut i en utställning på Kulturhuset i Kungsängen. Fram till söndag 28 december presenteras konstverk av konstnärerna i konsthallen. Bland verken finns akrylmålningar, teckningar i kol och blyerts, fotografier och skulpturer i gips.

– Akrylmålningarna har vi smällt ihop till en stor mosaikvägg, med alla deltagarnas målningar. De var faktiskt så manga att vi inte fick plats med alla, säger Lucia Kangur Röed.

Deltagarna kommer att fortsätta träffas även under december, och de nya konstverken kommer att bli en del av utställningen.

– På så sätt blir det en levande utställning som ändras varje vecka, säger Lucia Kangur Röed.

Utställningen är finalen på hela projektet. Men Lucia Kangur Röed och Anne Hansson hoppas kunna fortsätta driva projektet även under våren.

– Kreativiteten som vi mött på har varit fantastisk. Nu har vi fått stammisar, samtidigt som det kommer nya medlemmar hela tiden. Det har verkligen blivit etablerat, säger Lucia Kangur Röed.

SYNK träffas under måndagar klockan 16-18.00 i  Bro bibliotek och på onsdagar mellan 16-18.00 i Kulturhusets konsthall i Kungsängen.