Kontroversiell filosof besöker Solna

Filosofen Torbjörn Tännsjö.
Filosofen Torbjörn Tännsjö.

Torbjörn Tännsjö är professorn i praktisk filosofi som stuckit ut hakan i flera kontroversiella frågor med sina åsikter. Han har bland annat tagit ställning för aktiv dödshjälp och uttalat sig positiv till att föräldrar ska ha möjlighet att välja bort barn med vissa egenskaper.

Nu på söndag den 21 februari är han en av gästerna på helgens Wienercafé på Solna stadsbibliotek. Förutom Tännsjö medverkar Dan Larhammar som är professor i molekylär cellbiologi vid Uppsala universitet.

Vad ska du prata om?

– Jag tänker koncentrera mig på olika idéer om hur man kan förbättra människans kvalitet. Det skulle kunna ske genom genmanipulation. Exakt hur man gör kan Dan Larhammar mer om.

Hur menar du förbättra?

– Att man kan förbättra människan genom att använda tekniker som förbättrar det mänskliga genomet. Man ska manipulera med det så att man får effekter som går i arv.

Resonemanget är dock bara en tankelek.

– Min argumentation med det är att det inte är meningsfullt, utan att vi duger som vi är. Jag tänker diskutera hur vi kan skapa ett bättre samhälle som anpassar sig efter oss, att skapa en moraliskt bättre människa, säger Torbjörn Tännsjö.

Fakta

Wienercafé

Wienercafét pågår kl. 14-15.30 i Kylbergsrummet på Solna stadsbibliotek.

Medverkande är Dan Larhammar, professor i molekylär cellbiologi vid Uppsala universitet samt Torbjörn Tännsjö, professor i praktisk filosofi vid Stockholms universitet.

Samtalsledare är Gösta Mårtensson och värdinna är Herta Fischer.

Kaffe och sachertårta serveras till självkostnadspris.