Körberg slutar aldrig sjunga

Det är en månad kvar till premiären för Tommy Körbergs föreställning med samma namn som hans självbiografi. Ibland blir han nervös och undrar hur det blir om ingen kommer.
Det är en månad kvar till premiären för Tommy Körbergs föreställning med samma namn som hans självbiografi. Ibland blir han nervös och undrar hur det blir om ingen kommer.
Tommy Körberg är het­are än någonsin, med Melodi­festivalen, självbiografi och en ny före­ställning. Men något avslut inför pensionen handlar det inte om.

– Är du inte klok?! Varför tror du att föreställningen heter ”Sjung tills du stupar”?

Det började i mitten av 60-talet. Tommy Körberg var 16 år, hade nyss lärt sig spela gitarr och bildade gruppen Bootleggers. Sedan blev det Tom & Mick & Maniacs som hade hiten ”Somebody’s taken Maria away”, innan gruppen splittrades och Tommy Körberg satsade på en solokarriär.

Sedan dess har han medverkat i otaliga sammanhang. Släppt solo­album, ingått i olika gruppkonstellationer, skådespelat, medverkat i revyer, krogshower, musikaler och Melodifestivalen. Och mycket, mycket mer.

På lördag är han med i Melodifestivalen igen. Tillsammans med Claes Malmberg, Johan Rabaeus och Mats Ronander ska han sjunga låten ”En riktig jävla schlager”.

– Det hörs kanske på namnet att det här är något vi gör med glimten i ögat, säger han och ler.

Om Tommy Körbergs liv på och utanför scenen kan man läsa i självbiografin ”Sjung till du stupar” som gavs ut i höstas. Snart ska han sammanfatta sin musikaliska resa i en föreställning på Intiman.

– Det är jag och ett tiomannaband. Jag väljer folk med omsorg, är ute i god tid och betalar alltid lite bättre än brukligt. Jag gillar musiker som tar lite egna initiativ. Min roll är att vara som en bra före­tagsledare: inspirera och entusiasmera.

Mellan låtarna blir det en hel del prat från Tommy Körbergs sida. I övrigt är det sång rakt upp och ner.

– Jag behöver inte gömma mig bakom plymer eller flyga runt på scen. Mina låtar tål alla väder, till skillnad från många av dagens hits. Danny och Loreen är duktiga på att sjunga, men sjunger klubblåtar som inte tål solens ljus.

Hur repertoaren ska se ut har han inte bestämt, men det blir mest låtar på svenska. Vad han ska göra när ridån gått ner i slutet av april har han inte bestämt än. Men gå i pension tänker han inte göra.

– Är du inte klok?! Varför tror du att boken och föreställningen heter ”Sjung tills du stupar?” Man måste utvecklas, aldrig vara nöjd, aldrig stanna. Jag är inte färdig; världens bästa låt finns fortfarande där ute.