Kretsteatern rullar in i Skarpnäck

Dharana Favilla, kultursamordnare Skarpnäcks kulturhus med Sissela Kyle, chef Kretsteatern
Dharana Favilla, kultursamordnare Skarpnäcks kulturhus med Sissela Kyle, chef Kretsteatern
I januari hade kringresande Kretsteatern urpremiär i Farsta. Till helgen landar turnén i Skarpnäck med Tjechov, barnteater och den nyskrivna revyn Prata högre Karin, som handlar om tryckfriheten.

– Den är en av grundpelarna i vårt samhälle. I dag är den omdiskuterad och i många länder starkt begränsad. I föreställningen vrids och vänds olika begrepp kring tryckfriheten på ett smart och roligt sätt, säger säger Kretsteaterns chef Sissela Kyle.

Det är Lotta Olsson som har skrivit manus och sångtexter och Jojje Wadenius har skrivit musiken. Förutom Prata högre Karin har Kretsteatern också med sig Mitt Sovjetiska nöjesliv med text av Anton Tjechov, en sångföreställning om den belgiske låtskrivaren och artisten Jaques Brel och barnföreställningen Sagan om den lilla farbrorn.

Hur tänker ni när ni sätter ihop programmet?

– Det ska vara ett urval av sådant som spelas i huset, en palett som visar olikheten i utbudet och att det finns teater för alla, säger Sissela Kyle.

Det måste också vara mobila föreställningar, som inte kräver alltför mycket rekvisita eller teknik, lägger hon till. Idén med Kretsteatern är att ta teatern till folket, att närma sig publiken och nå ut till fler. Inte bara under sommaren, utan året om, en höst- och vinterversion inspirerad av Parkteatern, säger Sissela Kyle.

Vad är svårast med kringresande teater?

– Vi åker ut med föreställning, teknik och rekvisita men för att det ska komma publik måste varje spelplats ha bra kanaler och nå ut till de som bor i området. Att det kommer folk är helt avgörande för att det ska bli bra.

Att det kommer folk är helt avgörande för att det ska bli bra.

Sissela Kyle, Kretsteaterns chef

Dharana Favilla är kultursamordnare på Skarpnäcks kulturhus. När hon fick förfrågan om att vara spelplats för Kretsteatern tyckte hon det lät häftigt.

– Jag tänkte wow, att gå på bra teater på hemmaplan och betala mindre än en biobiljett kostar borde locka många. Vi har använt oss våra olika kanaler och medier för att sprida ordet, och visst har vi fått mycket positiv respons, men vi har inte fått riktig fart på biljettförsäljningen tyvärr.

Kanske för att många av husets besökare är vana vid helt kostnadsfria evenemang, tror hon.

– Folk är ofta spontana också, vill inte boka upp sig utan bestämmer sig i sista sekunden.

Finns det en risk att man med en sådan här satsning inte når ny publik utan snarare de som redan är vana teaterbesökare?

– Så kan det förstås vara men många är positiva, till exempel seniorer som upplevt att soppteatern inne i stan fort blir fullbokad, de tycker att det är kul att stadsteatern kommer närmare och jag hoppas verkligen att de som inte har teatervana vågar ge det en chans, säger Dharana Favilla.

Läs mer om nya Kretsteatern här, och på Stadsteaterns hemsida.

Fakta

Kretsteatern i Skarpnäck

Fyra olika föreställningar spelas mellan fredag den 3 mars och söndag den 12 mars:

Prata högre Karin
3, 4, 10 och 11 mars

Mitt sovjetiska nöjesliv
5 mars

Sagan omd en lilla farbrorn
17 och 19 mars

Brel – Det enda ordet kanonerna förstår
12 mars

Källa: Satdsteatern