Kristina bjuder på ”gammal” mat

Kristina Steen, expert på historisk mat
Kristina Steen tar med dina smaklökar till 1700-talet.
I skrivande stund står historiska matexperten Kristina Steen och bakar Brolimpa och kokar ärtsoppa. På onsdag kväll ska hon bjuda Broborna på historiska rätter.

Ölsupa, en blandning av bland annat öl och mjölk.

– Det finns mycket fördomar om att mat var äcklig förr i tiden, men den var riktigt god, säger Kristina Steen.

På onsdagskvällen kommer hon att visa och berätta om mat sen 400 år i Brohuset. En del av maten kommer besökaren också att kunna smaka på. Vad sägs om ärtsoppa från 1600-talet med smak av saffran, kanel och ingefära? Eller kringlor med vitpeppar och anis?

Förutom Brolimpan kommer hon också att baka en Ankarstock som är ett surdegsbröd med rågmjöl som soldater åt när de låg i krig under Napoleontiden.

–  Jag upptäckte till min fasa att det blev 23 stycken olika saker som de får testa, jag har nog missat att göra en överblick, säger hon och skrattar.

Kristina Steen kallar sig själv för en riktig matnörd. Intresset för historisk mat väcktes när hon var 11 år gammal och hon fick följa med sin mamma till arbetet på Landskrona museum och fick sitt egna första bord. Sedan dess har hon haft många olika arbeten, projekt och uppdrag.

Till exempel har hon varit med och startat upp restaurangen Ädelbragd tillsammans med Oravais historiska förening i Finland där man serverar historiska rätter baserade på minst 200 år gamla recept som Kristina väljer ut. Hon har också hållit i banketter på olika slott och muséer i Sverige.

I höst är hon aktuell med en bok om finska kriget under Napoleons tid som hon medverkar i.

– Jag skriver om mat i fält. Ofta skrivs det om uniformer och slag, men inte hur vardagen såg ut för en soldat, säger hon.

Bakverket Mamseller

Mamseller

Men historisk matlagning kan vara ett dybart intresse. Totalt har hon 40 hyllmeter kokböcker från olika århundraden.

– Jag är absolut supernörd vad gäller mathistoria och kan lägga ner 5000 kronor på en kokbok hellre än en tv. Kokböcker från 1700-talet i original är en oerhört dyrbar hobby. Men många är snälla och ger mig antika kokböcker också.

Har du inte möjlighet att närvara på Brohuset onsdag kväll klockan 19? Då kan du baka din egen Ankarstock!

Fakta

Ankarstock

Ankarstock med ärter och fläsk. Foto: Kristina Steen.

Ankarstocken är ett militärbröd från 1700-talet som ursprungligen var avsedd för svenska armén. De vägde 850 gram och var det enda man hann tillaga när man marscherade. Officerarna fick köpa brödet med sin lön medan soldaterna fick en ranson varje dag. Ankarstocken är ett surdegsbröd som tar 3 dagar att baka.

Till 2 bröd

Dag 1: Blanda 2 dl vatten med 1/4 paket blå färsk jäst och 2 ½ dl fint rågmjöl. Låt stå övertäckt i rumstemperatur minst 24 timmar.

Dag 2: Tillsätter 8 dl 37-gradigt vatten och rör ner ytterligare 10 dl fint rågmjöl. Täck över igen och låt stå över natten.

Dag 3: Smaksätt med 1/2 dl sirap. Rör i 2 tsk salt och 3-4 dl fint rågmjöl. Blanda om väl och tillsätt 3 dl vetemjöl. Rör om i degen.

Om du behöver mer mjöl så tillsätt det efter hand, men max totalt 7-8 dl vetemjöl. Låt den jäsa 40 minuter. Degen skall vara så pass fast att du kan arbeta den på bakbordet. Om inte ta mer vetemjöl – inte mer rågmjöl.

Lägg i två stycken smorda 1½ liters formar och låt jäsa ytterligare 40 minuter. Sedan gräddas de i en timmes tid i vanlig ugn i 175 grader. Har du varmluftsugn får du sänka värmen något. Låt kallna övertäckta. Skall inte skäras upp förrän helst efter ett par dagar.

Källa: Recept: Kristina Steen