Kulturhus i nya kläder

”Det bor ungefär 45 000 människor i Skarpnäck, lika många som i vissa kommuner. Det är jätteviktigt att det finns ett kulturhus med bredd här”, säger kultursamordnare Alice Ring.
”Det bor ungefär 45 000 människor i Skarpnäck, lika många som i vissa kommuner. Det är jätteviktigt att det finns ett kulturhus med bredd här”, säger kultursamordnare Alice Ring.
Kaféet Smakfullt har också fräschats upp under året.
Kaféet Smakfullt har också fräschats upp under året.
Två nyrenoverade scener, en modernare danssal och ett större rum att göra screentryck i.

Skarpnäcks kulturhus står väl rustat inför hösten – och firar det med en stor kulturbaluns lördagen den 9 juni.

– Titta här, det här måste jag visa! Det här är vår alldeles egna stjärnhimmel! Är den inte fin?

Alice Ring, kultursamordnare i Skarpnäcks kulturhus, vrider sakta ner belysningen i den stora teatersalen. När det blir mörkt glimmar de små lamporna i taket som stjärnor.

Det är en stämningseffekt som var omöjlig att åstadkomma innan salen renoverades. Nu finns inte bara ny, modern belysning. Det finns också akustikskivor i väggarna och ett splitter nytt trägolv, i stället för det gamla, trasiga. Dessutom har både väggar och tak målats svarta.

– Det här ger oss helt nya förutsättningar. Rummet har blivit flexiblare – vi kan använda hela salen till föreställningar och flytta på publiken. Dessutom kan vi skapa atmosfär på ett helt annat sätt än tidigare och det är jätteviktigt för den sceniska upplevelsen, säger Alice Ring.

Kulturhuset har renoverats under våren. Både den stora scenen och den mindre, intill kaféet, har blivit så kallade ”black boxes” – flexibla dans- och teatersalonger med svarta tak och väggar. Dessutom har man flyttat screentryck (en specialitet för Skarpnäcks kulturhus) till en större lokal och taket i danssalen har höjts två meter.

– Cirkus, cirkus! svarar Alice Ring entusiastiskt på frågan om varför taket höjts.

– Nu kan vi hänga både rep, tyg och ringar i taket. Det ger oss mycket bättre möjligheter att ha cirkusevenemang. Dessutom har danssalen fått nytt golv, akustikskivor och ny belysning.

Cirka 2,9 miljoner kronor har renoveringen kostat, pengar som kommer från stadsdelsförvaltningen. Och nu när allt är klart ska det firas, förstås. Kulturbalunsen heter kalaset, som äger rum nästa lördag. Det blir musikföreställningar, uppträdanden, workshops och en guidad visning för alla som vill veta mer om hur kulturhuset förnyats och vad som finns att göra här.

– Om det blir fint väder kan publiken sitta utomhus, berättar Alice Ring och öppnar med viss möda de stora skjutdörrarna i stora scenens fond.

Effekten är häftig. De blommande körsbärsträden därutanför blir plötsligt en del av scenrummet. Tanken är att publiken ska sitta under träden och se upp mot scenen. Regnar det får de sitta inomhus men Alice Ring håller tummarna för vackert väder.

Hon är förväntansfull både inför balunsen, som kanske blir en årlig vårfest, och inför hösten. ­Efter upprustningen har hon märkt ett ökat intresse, bland annat från Stockholms stadsteater, för att göra gästspel i Skarpnäck. I höst kommer till exempel Marionetteatern, som hör till stadsteatern, hit.

Satsningen på dans fortsätter också. I våras blev Skarpnäcks kulturhus medlem i nätverket Dansistan, där bland andra Zebradans, Dansens hus och Danscentrum Stockholm ingår.

Samarbetet innebär att medlemmarna kan köpa dansföreställningar till ett lägre pris och därmed erbjuda danssällskapen ännu en scen.

– Nu när vi fått bättre ytor kan vi jobba mer med dans och det känns väldigt bra. Vi vill vara ett kulturhus med bredd. Sedan tidigare visar vi konst, ger teater- och musikföreställningar, erbjuder rep­­­lokaler och har kurser i screentryck – bland annat. Nu satsar vi rejält på dans också – och det här golvet är själva grundförutsättningen för att det ska gå, säger ­Alice Ring och stampar lekfullt foten i det nya trägolvet.

Fakta

Grammisvinnare först på scenen

Detta händer på Kulturbalunsen i Skarpnäcks kulturhus klockan 12–16 lördagen den 9 juni.

På scenen:

Kl 12: Orkesterpop (grammisvinnare för bästa barnskiva 2011).

Kl 13: 1800-talsdans med Dansgrupp Stockholmia.

Kl 14: Kulturskolans uppvisning.

Kl 15: Ebbes orkester (irländsk/skotsk/svensk folkmusik).

I huset:

Kl 13: Teaterlek för 5–9 åringar.

Kl 14.40: Guidad rundvandring i kulturhuset.

Kl 14.45: Prova på cirkus, både barn och vuxna.

Under dagen:

Autobelli pysselverkstad, öppet i kaféet Smaksatt och chans att ge synpunkter på kulturhuset.