Min lokala hjälte

Kulturkommunen Upplands-Bro: Bäst i Sverige

Mellan 2014 och 2015 ökade kommunens kultursatsningar från 795 kronor per person till 1162 kronor per person
Mellan 2014 och 2015 ökade kommunens kultursatsningar från 795 kronor per person till 1162 kronor per person
Upplands-Bro gjorde den största ökningen av kommunala kultursatsningar av alla kommuner i Sverige under åren 2014 och 2015.
Det visar Kulturnyheternas kartläggning.

Kultur är prioriterat i Upplands-Bro kommun. Mellan 2014 och 2015 ökade kommunens kultursatsningar från 795 kronor per person till 1162 kronor per person. Det är den största ökningen i landet, visar Kulturnyheternas kartläggning.

– Det känns väldigt roligt. Kultursatsningen visar att kommunen vill någonting med kulturen, säger Bo Sundqvist, kultur- och fritidschef till Mitt i.

Han tror att kultursatsningen är en medveten politisk gärning från både Alliansen och den styrande koalitionen.

– Man tycker att kulturen är viktig i ett samhälle och därför har man gjort de stora satsningarna på Kulturhuset i Kungsängen och Brohuset i Bro.

Hur har det påverkat Upplands-Broborna, tror du?

– Varje kulturupplevelse påverkar människors liv. En kulturupplevelse av kvalitet förändras något i människan och jag menar att kulturen har en väldigt viktig roll i samhället. Ta sommarbion i Kungsängen till exempel, då det var 400 personer på torget utanför Kulturhuset. Det var en fantastisk kulturupplevelse för alla som kom.

I år lanserades en helt ny hemsida, där Upplands-Broborna kan ta del av alla kulturevenemang i kommunen. Det är en av många satsningar som genomförts de senaste åren. Andrée Wright, ordförande i kultur- och fritidsnämnden, se positivt på framtiden:

– I fortsättningen ska vi ha bättre dialog med föreningslivet och medborgarna om hur vi ska utveckla kulturlivet. Vi ser att det är ett hårt tryck på kultur i kommunen. Folk vill ha fler arrangemang och många hör av sig och vill se fler satsningar. Vi ska inte stå stilla här. Kulturen i Upplands-Bro ska fortsätta utvecklas, säger han.

Kommande kulturevenemang i Upplands-Bro:

19 oktober: SYNK – En skapande mötesplats för alla från alla kulturer.

21 oktober: Sagostund i Kulturhuset

25 oktober: Språkkafé

27 oktober: Teaterkurs för vuxna

8 oktober – 6 november: Årets Upplands-Brokonstnär Mahtab Afaghi ställer ut i Kulturhuset.