Kulturstipendiet till Sollentunakonstnär

Konstnären Pär Strömberg får kulturstipendiet.
Konstnären Pär Strömberg får kulturstipendiet.
Sollentuna kommun har delat ut sammanlagt 130 000 kronor i stipendier och utmärkelser inom kultur- och fritidsområdet. Det stora kulturstipendiet på 60 000 kronor går till konstnären Pär Strömberg.

– I år fick vi in rekordmånga ansökningar, så det har varit ett stort och svårt arbete att välja ut pristagarna. Det finns verkligen många som förtjänar att uppmärksammas, säger Magnus Ramstrand (KD), ordförande i kultur- och fritidsnämnden i ett pressmeddelande.

Pär Strömberg är bosatt i Sollentuna och verksam konstnär, utbildad vid Gerrit Rietveld Akademie i Amsterdam och Kungliga Konsthögskolan i Stockholm. Han är ett etablerat namn på den internationella konstscenen och har under många år undervisat i måleri på konstskolan i Örebro och på Rietveld Akademin i Amsterdam. Pär målar ofta i stora format med olja på duk av öde landskap, djupa skogar och mörka himlar men under senare år har hans fokus skiftat åt mindre verk på papper. Hans konst finns på flera stora museer och i privata samlingar världen över.

– Jag har redan påbörjat arbetet med en ny svit akvareller, eventuellt även en svit litografier som bygger på naturbetraktelser med äldre byggnader i bland annat Törnskogen i Sollentuna. Genom Sollentuna bibliotek har jag hittat en del intressant material och hoppas kunna undersöka platser på egen hand för att fullborda en omfattande Sollentunasvit under kommande år, säger Pär Strömberg.

Stipendiet på 60 000 kr gör att Pär kan frigöra mer tid för sitt måleri.

Fakta

Fler stipendiater i Sollentuna

Stipendium för unga idrottare, 20 000 kronor:
Samuel Törnqvist, simmare.

 

Boris Kunos Fotostipendium, 10 000 kronor:
Linda Stolpe Margenberg, fotograf.

 

Byggnadsvårdsdiplom
Charlotte och Tobias Hallberg Angantyr för renovering av vill i 1920-talsstil.

 

Hederspriset Sofiapriset
Edsviks konstvänner för sina ideella insatser att tillgängliggöra konsten och kulturen i Sollentuna.

Källa: Sollentuna kommun