En kulturvår att se fram emot i Haninge

Sjömännen bröderna Sjöström kommer till Jordbro parkleks 10-årsjubileum.
Sjömännen bröderna Sjöström kommer till Jordbro parkleks 10-årsjubileum.
Danskollektivet Kolko ink kommer bland annat till Brandbergen.
Danskollektivet Kolko ink kommer bland annat till Brandbergen.
29 mars blir en speciell kväll i Jordbro. Då visas filmen "Måste gitt" på "hemmaplan".
29 mars blir en speciell kväll i Jordbro. Då visas filmen "Måste gitt" på "hemmaplan".
2017 ser ut att bli ett intressant år för kulturlivet i Haninge. Gillert Tamas och mannen bakom "Finnjävlar" kommer till Haninge – och det satsas på mer kulturevenemang än på länge i både Jordbro och skärgården. Mitt i Haninge guidar till några av höjdpunkterna.

Det ser ut att bli en intressant kulturvår i Haninge – som redan kickat igång för fullt.

Något som väntas dra mycket ungdomar till Jordbro 25 mars är ”Danskarusellen Stockholm”.

För tredje året i rad avgörs danstävlingen, och i vår tävlar ett 20-tal dansgrupper i tre omgångar om titeln Stockholms bästa dansare.

Totalt är det 110 dansare som ställer upp, och alla kan komma och heja fram dansgrupperna.
Camilla Reppen på Danskarusellen Stockholm

Det handlar om allt från hiphop, dancehall och breaking till jazz och modern dans. Jordbro kulturhus blir andra turnéstoppet.

"La Triviata" visades i Brandbergen.

”La Traviata” visades i Brandbergen.

– Totalt är det 110 dansare som ställer upp, och alla kan komma och heja fram dansgrupperna. Publiken får dela ut ”Publikens pris” och de avgör tillsammans med juryn vilka som lyckats bäst. Det här är en stor chans för dansarna att utvecklas och marknadsföra sig inom dans, säger Camilla Reppen, projektledare för Danskarusellen Stockholm.

Stockholms finalomgång avgörs på valborg i Sollentuna. Hela Danskarusellen avgörs med en riksfinal i Karlstad 27 maj.

Viskvällarna kommer fortsätta i Kulturhuset
Kristina Nyman, Haninges kultursamordnare

– Stockholmsvinnarna får åka turnébuss till Karlstad med sina fans. Vi tror det kommer vara en härlig stämning hela våren, säger Camilla Reppen.

På tal om jazz – men i en helt annan stil – Haninges jazzkaféer kommer i år fortsätta att hållas i Haninge kulturhus i stället för på Quality hotell winn.

– De flyttade in i Kulturhuset för en tid sedan och kommer fortsätta där. Även viskvällarna kommer fortsätta i Kulturhuset, säger Kristina Nyman, Haninges kultursamordnare.

En av de stora nyheterna i kultur-Haninge är annars att det nu beslutats att det ska satsas mer på kulturen i skärgården med omnejd.

Just nu tittar vi på hur vi kan stärka kulturutbudet i skärgården. Öborna har inte samma möjlighet till kultur som andra.
Kristina Nyman, Haninges kultursamordnare

– Just nu tittar vi på hur vi kan stärka kulturutbudet i skärgården. Öborna har inte samma möjlighet till kultur som andra. I sommar planerar vi bland annat nycirkus och konserter på öarna. En utredning är också påbörjad om hur vi kan stärka kulturutbudet mer, säger Kristina Nyman.

Jordbros kultur- och demokratidagar arrangeras för tredje året i rad i höst, bland annat med en riksteaterproduktion om olydnad.

– Politikerna har uppskattat kultur- och demokratidagarna. Vi började ju med dem i Jordbro, men det kan bli på fler håll nu. Personligen tycker jag att det finns ett stort behov av mer kultur både i Jordbro och i Brandbergen. Kulturen skapar samhörighet i de här områdena, säger Kristina Nyman.


Här är ett urval av vårens kulturhändelser i Haninge


Nyligen startat

Nyligen invigdes en ny ljusskulptur – i form av en tjäder – på taket på Jordbro kulturhus. Den blev startskottet på regeringens konstsatsning ”Konst händer”, där Jordbro är en av 15 förorter i landet som blivit utvalda. En lokal förening, ett socialt företag och den världskända chilenska arkitekt- och konstnärsduon Pezo von Ellrichsshausen skapa nu försöka skapa nya mötesplatser i centrum genom konsten.

Konstnärsduon är med under projektet och ska sätta upp ett annat konstverk intill Jordbro kulturhus, som invigs i september.

Karin Milles, som bland annat skrivit en bok om könsord, inledde Feministfesten i Haninge.

Karin Milles, som bland annat skrivit en bok om könsord, inledde Feministfesten i Haninge.

Tisdagen den 7 mars

Redan en dag innan Internationella kvinnodagen tjuvstartade firandet i Haninge med en ”Feministfest”.

Forskaren Karin Milles som bland annat skrivit en bok om könsord inledde i Kulturhuset.

– Hon har forskat och bland annat skrivit om språkets makt och jämställt språk. Artister från Vägen ut i Jordbro uppträdde och det var en liten feministisk, rolig miniföreställning med komikern och skådespelaren Anna-Lena Efverman, säger Haninges kultursamordnare Kristina Nyman.

 

Jesse Lindgrens New Orleans Band besökte Haninge i veckan.

Jesse Lindgrens New Orleans Band besökte Haninge i veckan.

 

9 mars 19:30

Haninge Jazzcafé: Jesse Lindgrens New Orleans Band.
Jens Jesse Lindgren svarade för vårens traditionella kväll, när New Orleans stod i centrum. Det var genuin, svängig musik från jazzens vagga.
Haninge kulturhus
.

11 mars 19:00

”Live på bio”: La Traviata (Verdi)
Direktsänd opera sändes från The Metropolitan Opera, New York.
Bio Cosmopolite i Brandbergen

18 mars 13:00-17:00

Jordbro parklek firar 10 år
Jordbro parklek firar 10-årsjubileet med musik, teater, skapande och massor av roliga aktiviteter. Klockan 14 blir det ”Till havs” med Bröderna Sjöström – två sjömän i sina bästa år som ser tillbaka på livet till havs med hjälp av en magisk seglarsäck. Musik som svänger blandas med sång, dans och en hel del humor.

20 mars 18.00  19.00

Normkritisk bokcirkel: Den allvarsamma leken av Hjalmar Söderberg

Tre tillfällen, även 24 april och 22 maj. Tre relationsromaner läses och diskuteras. Till 20 mars Den allvarsamma leken.

Alla kan komma och diskutera litteraturen ur ett normkritiskt perspektiv. Man anmäler sig och reserverar bok via: robert.karlsson@haninge.se.
Haninge kulturhus.

Gellert Tamas kommer till Haninge för att berätta om sin omtalade bok "Det svenska hatet".

Gellert Tamas kommer till Haninge för att berätta om sin omtalade bok ”Det svenska hatet”.

Den 22 mars

En av de mer omtalade författarna sista halvåret, Gellert Tamas, kommer till Haninge kulturhus. Han kom i höstas ut med boken ”Det svenska hatet”, om den svenska rasismen. ”Det svenska hatet” är den tredje boken i Tamas Sverige-trilogi.

Boken är omtalad och Akademibokhandelns flaggskeppsbutik i city valde att ställa in sitt Tamas-besök på grund av en upplevd risk för anställda och kunder. Beslutet fick stor kritik.

23 mars 9:15 och 10:00

Se sagan få rörelse!
Danskollektivet Kolko ink besöker under våren sagostunder på biblioteken och gestaltar berättelser med dans. Därefter blir det rörelseworkshop. För barn från 3 år.
Föranmälan krävs till Brandbergens bibliotek.
Biblioteket i Brandbergen

 

Den 25 mars firas Finlands 100-årsjubileum i Haninge. Bland annat kommer boken Finnjävlars redaktör till Haninge.

Den 23 mars firas Finlands 100-årsjubileum i Haninge. Bland annat kommer boken Finnjävlars redaktör till Haninge.

23:e mars

Finland firar 100-årsjubileum – det går inte obemärkt förbi Haninge vars Finlandsfödda och invånare med finskt påbrå utgör 12,5 procent av befolkningen, cirka 10 600 personer.

Bland annat kommer Kristian Borg till Haninge kulturhus. Han är redaktör för antologin ”Finnjävlar”, som tar upp den sverigefinska historien vilken innehåller både förtryck och motstånd.

– Vi kommer också koppla både svensk och tvåspråkig barnkultur till 100-årsjubileet 23 mars. Och vi planerar för en finsk nycirkusgrupp till hösten, säger Kristina Nyman.

25 mars

Denna dag blir det dans i Jordbro. Inom ”Danskarusellen Stockholm” kämpar 20 dansgrupper för att utvecklas inom allt från hiphop, dancehall och breaking till jazz och modern dans. Jordbro kulturhus blir spelplats för Danskarusellen Stockholms andra turnéstopp i vår. Alla kan komma och heja fram Stockholms nästa dansare eller dansgrupp.

29 mars blir en speciell kväll i Jordbro kulturhus. Då visas kritikerrosade filmen ”Måste gitt” på ”hemmaplan” i Jordbro kulturhus.

29 mars

Detta blir en speciell kväll i Jordbro kulturhus. Då visas kritikerrosade filmen ”Måste gitt” på ”hemmaplan” i Jordbro kulturhus. Professionell utrustning hyrs in kvällen till ära.

”Måste gitt” som hade premiär i januari är till stora delar inspelad i Jordbro. Jordbrofilmaren David Nzinga har en av huvudrollerna och är på plats.

Filmen handlar om Metin (Can Demirtas) som skriver dagbok om allt han ser och gör. När dagboken en dag försvinner blir allt knas.

Nicholay Aylott kommer till Haninge och berättar om politiken bakom Brexit.

Nicholay Aylott kommer till Haninge och berättar om politiken bakom Brexit.

5 april

Brexit flyttar in i Haninge. Då kommer brittiska statsvetaren Nicholas Aylott, baserad vid Södertörns högskola, till Haninge kulturhus – för att prata mer om Storbritanniens utträde ur EU.

– Detta sker inom vårt ”Akademiska halvtimme”-projekt. Nicholas Aylott är britt och kommer prata om politiken bakom Brexit och om politiken i sitt hemland, säger Kristina Nyman.

6 april

Författaren och litteraturkritikern Ola Larsmo besöker Västerhaninges bibliotek. Han kom nyligen ut med boken ”Swede Hollow”, om de över 1 000 svenskar som bodde i Minnesotas slum vid förra sekelskiftet. Myndigheter beskrev platsen som ett pesthål.

20 april

Elektroakustisk musik och experimentell musik i Jordbro kulturhus.

– Det blir en performancefestival med väldigt många korta akter på fem till 15 minuter där vi samarbetar med ungulturhuset Porten, säger Kristina Nyman.

17 maj

”Fashing Carneval” i Jordbro.

– Ett spännande projekt med Livemusik, större artister, modeller i olika åldrar och storlekar som visar upp remakekläder. Ungdomar från ungkulturhuset Porten ska göra kläder, och en grupp afghanska kvinnor ska göra brudklänningar. Det blir stor modevisning med catwalk, håruppsättningar, smink och ljus, säger Kristina Nyman.

"Katitzi" spelas av Ormteatern i sommar.

”Katitzi” spelas av Ormteatern i sommar.

3 juni:

Premiär för Ormteaterns sommarproduktion ”Katitzi” inne i Teaterladan vid Rudan. Om romska flickan Katitzi som växer upp i Sverige.