En kulturvår att se fram emot i Värmdö

Stad i ljus
Tommy Körberg kröner kulturvåren på Djurönäset den 9 juni.
Den begynnande vårvärmen får djupfrysta kulturprofiler att vakna till liv och plocka upp sina instrument. Vi listar tretton av Värmdös mest spännande kulturevenemang de närmsta månaderna, som kröns med Tommy Körberg.

Med över sextio års erfarenhet som artist är Tommy Körbergs spelning en självklar höjdpunkt i vår. Förra året spelade han för första gången på Djurönäset och han ser fram emot att komma tillbaka den 9 juni.
– Det är ett jävla trevligt ställe och publiken var oerhört entusiastisk, säger han.

Trots sin långa karriär är det fortfarande på scen Tommy Körberg mår som bäst. ”Det kan vara uppförsbacke hela dagen, men när jag kliver på scen slår autopiloten på.”

Tycker om turnélivet

Tommy Körberg har ett fullspäckat schema och har kommit hem från Bangkok natten innan, där han sjungit jazz. Men han tycker om turnélivet, även om han håller med om att det är utmattande.
– Jo tack! Det är en del att göra. Nu håller jag och Peter Dalle på och repar en ny show och sen ska vi resa runt i landet med den. Det blir rätt mycket resa och gig.

Fick gage i tablettaskar

Tommy Körberg sångardebuterade som femåring på en scen i Ronneby. Gaget betalades ut i tablettaskar. Sen dess har han hunnit med att släppa 20 album, medverka i en rad filmer och vinna Melodifestivalen två gånger. Han säger att han inte har någon riktigt tydlig koppling till Värmdö mer än att en av hans äldsta vänner bor där och att han spelat på golfklubben.
– Och att folk kör bil som galningar på de smala vägarna där ute, det vet jag!
På sin egen kulturvår brukar han kryssa av ett eller flera besök till Vårsalongen på Liljevalchs.
– Sen är det ju otroligt vackert när körsbärsträden blommar ut i Kungsträdgården. För det är väl på våren? Jo just ja, det är det!

Vårutställning med keramik i fokus

Den som missar Tommy Körbergs framträdande har en rad andra festligheter att se fram emot. Konstintresserade själar kan ta sig till Gustavsbergs konsthalls nostalgiska 10-årsjubileum eller Artipelags keramikinspirerade vårutställning, medan den mer musikaliskt lagde föredrar att stampa takten till Värmdö brass på Musikens hus. Och även för unga finns det gott om inkörsportar till tyngre kultur – högläsning för hund på Ingarö bibliotek eller tecknarkurs på Movement to ART i Gustavsberg för att nämna ett par.

”Jag tycker att alla vi som bor här ska vara glada och stolta över det engagemang som finns här”

”Vi som bor här ska vara glada”

Kommunens kulturchef Fredrik Nornvall ser fram emot vårens kulturhändelser. Han tycker att Värmdö står sig väldigt bra kulturmässigt gentemot andra kommuner.
– Jag tycker att alla vi som bor här ska vara glada och stolta över det engagemang som finns här bland så många människor som gör olika saker, säger han.
Själv kommer han att försöka gå på flera av evenemangen, men måste han välja vill han slå ett slag för Gustavsbergs konsthalls utställning.
– Den ska bli spännande att se. Sen är det ju alltid en ära att vi har Artipelag i kommunen, med fantastisk miljö och utställningar, säger Fredrik Nornvall.


 

Fakta

Datum att hålla koll på

  • 24 mars kommer dansbandskungen Christer Sjögren till Djurönäset i sällskap med ett storband för att riva av några av Frank Sinatras hits.
  • 7 april öppnar Artipelags stora vår- och sommarutställning.
  • 11 april får barn chans att läsa högt för läshunden Moa på Ingarö bibliotek.
  • 22 april är det familjelördag med Värmdö brass, Stockholm Youth Big band, Gustavsbergsbaletten och många fler. Börjar på Musikens hus och slutar på Gustavsbergsteaten.
  • 5 maj öppnar bildföreställningen ”Bilder som förändrar världen” på temat genus.
  • 13 maj öppnar 26 lokala konstnärer sina hem för konstrundan. Karta finns på www.varmdokonstnarer.se
  • 9 juni kommer Tommy Körberg till Djurö. Efter konserten nattklubb med dj.