Här har du kulturvåren i Botkyrka och Salem

19 april: Özz Nûjen intar Tumbascenen som Rikard den III.
19 april: Özz Nûjen intar Tumbascenen som Rikard den III.
13 maj: Årets första backluckeloppis arrangeras i Hågelby.
13 maj: Årets första backluckeloppis arrangeras i Hågelby.
18 maj: Musik i Säbylunden.
18 maj: Musik i Säbylunden.
1 juni: Var arkeolog för en kväll i Grödinge.
1 juni: Var arkeolog för en kväll i Grödinge.
16-17 juni: Gratis cirkus med ”100 % Circus”.
16-17 juni: Gratis cirkus med ”100 % Circus”.
Kulturlivet i Botkyrka och Salem är på topp. Özz Nûjen som kung, gratis cirkus och blombytardagar är några av höjdpunkterna fram till midsommar.

Botkyrka och Salem ligger på bekvämt pendlings-avstånd till kultur- och nöjeslivet i Stockholms innerstad. Men du behöver inte alltid gå över ån efter vatten. Här händer massor under våren. Flera av evenemangen sponsras eller finansieras av kommunerna.

– Botkyrka kommun är känt för att satsa mycket på kulturen. Vi ser kulturen som en faktor som skapar möten och ger möjlighet att uttrycka sig. Den ökar välmåendet och är framförallt viktig för ett sammanhållet samhälle, säger Rani Kasapi, kulturchef i Botkyrka.

Konsthallen extra spännande

En plats Rani Kasapi tycker är extra intressant i vår är Botkyrka konsthall i Tumba.

– Det kommer att vara mer rotation på utställningarna i konsthallen och tydligare avstamp från Botkyrka som plats. Vi håller på att testa ett nytt arbetssätt inför öppningen av konsthallen i Fittja nästa höst, säger hon.

Kommunen satsar också mer på dans.

– Helt nytt är kommunkoreograferna från kollektivet Juck. De kommer att göra nedslag och workshops i olika sammanhang där det finns dansintresse. Det här är riktigt häftiga tjejer, säger Rani Kasapi.

Konst i Tumba

5 april: Xet-sällskapet i Tumba har olika arrangemang. Vanliga visningar är det 5 april och 30 maj.

Kunglig föreställning

19 april: Özz Nûjen intar Tumbascenen och gör en fri tolkning av William Shakespeares Rikard III i vilken han satt sig själv på hela rollistan. Den blivande kungen är både maktgalen, manipulativ och bitter – men attraherar ändå både män och kvinnor.

Sjung in våren

30 april: Valborgsmässofirande på flera platser i Botkyrka och Salem. I Rönninge blir det sång med gruppen Rönninge Show Chorus för andra året i rad.

Backluckeloppis

13 maj: Årets första backluckeloppis arrangeras i Hågelby. Sedan är det varje lördag till ända in i höst med undantag av midsommar.

Trädgårdsdag

13 maj: Trädgårdsdag i Hågelby med en massa utställare inom trädgård. Dessutom är Grålleklubben på plats med sina gamla traktorer.

Kyrkokonserter

14 maj: Svenska kyrkan har en rad konserter. Den 14 maj är det konserter i Botkyrka kyrka, Tumba kyrka och Tullinge kyrka. I Tullinge är det vårkonsert med Botkyrka kammarkör.

Vårsalong

17 maj: Kom och se konst av konstnärer från Botkyrka, både proffesionella och amatörer. Vårsalongen blev inte av förra året men är nu tillbaka och pågår till den 27 maj.

Allsångskarneval

18 maj: Musik i Säbylunden. Salems kulturskolas elever spelar och förskoleklasser sjunger med.

Nostalgi

21 maj: Fordonsentusiastdag på Trädgårdstorp i Tullinge. Bilar, motorcyklar, mopeder, traktor och lastbilar. Till det rockmusik av The Rockaways.

Blombytardag

27 maj: Har du fått plantor över efter vårens trädgårdsarbete? Eller kanske har du fröer eller krukväxter över? Hembygdsföreningen i Grödinge välkomnar även de som inte har något att byta med till Vasastugan.

Arkeolog för en kväll

1 juni: Var arkeolog för en kväll på stenåldersbosättningen i Korsnäs, Grödinge. Hjälp arkeologerna att ta fram 5 000 år gamla föremål.

Konstrunda

10 juni: Konst i alla former, inte bara måleri och skulptur blir det på Lilla K-rundan som arrangeras för tredje gången med stationer runt om i Rönninge den 10 och 11 juni.

Konstkollo

12 juni: Konstkollo för ungdomar i Fittja. Konsthallen ligger bakom kollot som pågår fram till 16 juni.

Gratis cirkus

16-17 juni: Ett av cirkuskompanierna som kommer till Hangaren Subtopia är ”100 % Circus”. 16 och 17 juni ger de två gratisföreställningar på ännu icke bestämd plats.

Måla

På Mångkulturellt centrum i Fittja kan man lära sig måla av konstnären Luz Miranda som nästan varje fredag håller kursen Våga Måla! Här är också många utställningar på gång. Senaste premiären hade Reza Hazare som speglar lidandet i Afghanisthan.

Biblioteken

Biblioteken i Botkyrka och Salem har ett digert program. I Salem pågår en utställning med Söderbybon Karin Eriksson som gjort illustrationer för barnböcker och sångböcker men också för företag som Volvo.


Läs mer om Botkyrka och Salem: De byggde det moderna samhället