Kvinnorna äger i Annas böcker

Anna Fogelberg uppmanar läsarna att höra av sig och berätta vad de tycker om böckerna.
Anna Fogelberg uppmanar läsarna att höra av sig och berätta vad de tycker om böckerna.
Majra är lärling till landets mäktigaste magiker – övervendarin Aldra.

I Anna Fogelbergs nya fantasybok är det fullt av starka kvinnor.

”Det börjar snöa en eftermiddag strax innan skymningen och snöar sedan utan uppehåll i nästan tre dygn. Allting är vitt, bara det höga tornets bulliga väggar lyser blåa i vinterlandskapet.

– Nu ska du få se, säger Vildfred till Majra, att det kommer att ta minst 100 dagar innan vi får se barmark igen.”

Vallentuna är inbäddat i ett vintertäcke, precis som Tarslätten, där författaren Anna Fogelbergs nya bok ”I blixtormens tunnlar” börjar.

Här får vi möta Majra, lärling till övervendarin Aldra, som styr landet.

– Jag tycker det är viktigt med kvinnliga huvudpersoner. Det finns så mycket fantasy om föräldralösa killar som visar sig vara kungasöner, säger hon.

Boken är den tredje delen i serien om fantasyhjältinnan Majra. Landet där hon bor styrs av magiker och befolkas av allehanda varelser. Rarast är kanske det lilla kringeldjuret, som finns som husdjur i många hem.

Man kanske kan känna igen sig i skogarna där Majra och vännen Vildfred upplever många äventyr. Men viktigast är igenkänning på ett annat plan, tycker Anna.

– Alla har varit osams med en kompis, eller varit osäkra på sig själva, det är viktigt att man kan identifiera sig med känslor, situationer och relationer. Att man bryr sig om huvudpersonen gör att man vill läsa vidare.

Anna Fogelberg ger ut sina böcker på eget förlag och hittills har böckerna sålt bra. Bland annat har 500 exemplar av hennes första bok ”Drakgården” sålts till olika bibliotek.

Men hon är inte författare på heltid. Till vardags har hon ett yrke där litteraturen också spelar huvudrollen, hon är barnbibliotekarie i Knivsta. Ett perfekt yrke att kombinera med bokskrivande, tycker hon. Värre är det att hitta skrivtid med ett jobb som tar mycket tid och två små barn hemma i Frösunda, där hon bor.

– Jag tar en helg då och då då, det tar tid att gå in i den där världen, säger hon.