Nu är det är kvinnornas månad på Edsvik Konsthall

end of winter
"End of winter" av Elena Basanova från Ryssland – en av akvarellerna som kan ses i mars.
Om en vecka är det den internationella kvinnodagen och det uppmärksammas av Edsviks Konsthall som visar målningar av några av världens främsta kvinnliga akvarellmästare i Konsthall öst II den 2–24 mars.

– Ja, det är kvinnor som tar över haket. Vi har gjort så i ett par tre år nu, att vi tar in bara kvinnor just under den här perioden. Det är väldigt trevligt att få bli lyft som kvinna, säger Ellinor Losell på Edsvik Konsthall.

Utställningen heter Acqua di colore och samlar sju svenska konstnärer – Gunnel Moheim, Helena Ullstrand, Anette Backman, Anette Gustafsson, Emma Larsson, Ann Larsson-Dahlin och Marie Ragnhult – plus konstnärer från bland annat Kina, Japan, Ryssland, Italien, Frankrike och Mexiko.

”Otroligt tekniskt skickliga”

– Många av de internationella konstnärerna är otroligt tekniskt skickliga, imponerande, men de svenska konstnärerna har mer känsla i sina verk, säger Ellinor Losell.

Parallellt med Acqua di colore blir det även en utställning som heter Hybrider, också den med vernissage i morgon lördag, med verk av den Elena Kraskowski från Sundbyberg i Konsthall öst I.

– Den heter Hybrider och det är målningar blandat med digital form, säger Ellinor Losell.

Inspiration från kemiska processerna i analogt fotografi

Elena Kraskowski

Elena Kraskowski på plats i Edsvik Konsthall när hennes utställning ska hängas. Foto: Tomas Stark

Elena Kraskowski har arbetat som fotograf i över 20 år men arbetar i dag som konstnär på heltid. Hon är representerad i gallerier i Stockholm och New York.

Elaboration no 5

”Elaboration no 5” av Elena Kraskowski, ett av verken som ingår i utställningen Hybrider på Edsvik Konsthall den 2–24 mars.

Hybrider är hennes första utställning med digitala verk, där hon kombinerar måleri och digitalt arbete med inspiration från de kemiska processerna inom analogt fotografi.